Bądzmy zdrowi – wiemy, więc działamy

ROK SZKOLNY 2017/2018

Jem zdrowo i kolorowo

Dnia 4 czerwca 2018 roku w naszej placówce odbyły się zajęcia podsumowujące program „ Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy”.

Głównym celem zajęć było utrwalenie nawyków prozdrowotnych i zachęcanie do ich przestrzegania. Zajęcia rozpoczęły się prezentacją multimedialną o zdrowym odżywianiu. Następnie krótki film usystematyzował i poszerzył zdobytą już wcześniej wiedzę. Ponadto omówione zostały zdrowe potrawy, takie jak: sałatki owocowe, koktajle owocowe, soki owocowo – warzywne, szaszłyki owocowe, zdrowe kanapki, koreczki owocowe. W dalszej części spotkania uczniowie rozwiązywali krzyżówkę, która utrwaliła różnego rodzaju produkty, z których można wykonać smaczne i zdrowe smakołyki.

Na zakończenie odbyła się degustacja kompotu z jabłek, który został przygotowany przez uczniów. Zajęcia zostały przeprowadzone pod kierunkiem pani Małgorzaty Mielczarek i pani Dagmary Dróżdż.

no images were found

 Owocowy show

Dnia 15 maja 2018 roku odbyły się zajęcia pt. „Owocowy show”, których głównym celem było kształtowanie u uczniów nawyku spożywania owocowych przekąsek jako dobrego źródła witamin.     
Zajęcia miały charakter warsztatowy. Uczniowie rozpoczęli swoją pracę od umycia owoców, obierania ich i krojenia. Tak przygotowane owoce były nakładane na patyczki. Zadanie wymagało zachowania bezpieczeństwa oraz skupienia uwagi, gdyż owoce należało nakładać naprzemiennie. Na patyczkach królowały jabłka, winogrona i banany. Należy podkreślić, że uczniowie podczas zajęć dbali o higienę i przestrzegali zasad bezpieczeństwa podczas posługiwania się ostrymi narzędziami. Po skończonej pracy wszyscy przystąpili do konsumowania owocowych przekąsek, które wyglądały bardzo apetycznie. Zajęcia sprawiły uczniom wiele przyjemności i nauczyły, iż spożywanie owoców w takiej postaci jest bardzo zdrowe.

Zajęcia odbyły się pod kierunkiem pani Dagmary Dróżdż i pani Małgorzaty Mielczarek.

no images were found

Surówki owocowo- warzywne

Dnia 30.01.2018r. w naszym Ośrodku odbyły się zajęcia warsztatowe w ramach programu „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” pod hasłem: „Surówki owocowo- warzywne”,

w których udział wzięli nasi uczniowie. Głównym celem zajęć było poznanie wartości odżywczych marchewki i jabłka, kształcenie przekonania o konieczności spożywania warzyw i owoców oraz kształtowanie postaw prozdrowotnych. Zajęcia rozpoczęły się pogadanką przeprowadzoną, przez p. Małgorzatę Mielczarek oraz p. Dagmarę Dróżdż, które zaprezentowały właściwości zdrowotne marchwi i jabłka w żywieniu oraz codziennym jadłospisie. Prowadzące wyjaśniły w jakiej postaci można przechować marchew (surową, susz, mrożonki, w słoikach) oraz do przygotowania których potraw można wykorzystać marchew i jabłko. Przed przystąpieniem do pracy warsztatowej uczniowie wzajemnie pomagali sobie przy zakładaniu i wiązaniu fartuszków. Następnie po zapoznaniu się z zasadami bezpiecznego posługiwania się nożem i po dokładnym umyciu rąk, nasi kucharze zabrali się do krojenia warzyw i owoców. Wychowankowie własnoręczne wykonali pyszną surówkę witaminową z marchewki i jabłka.

Nauczycielki podziękowały uczniom za ich starania oraz wysiłek włożony w pracę i zaprosiły wszystkich na degustację świeżej surówki marchwiowo – jabłkowej. Tego dnia, było przesmacznie, a przede wszystkim zdrowo.

no images were found

Imprezowe – zdrowe menu

 Dnia 4 grudnia 2017 r. w naszej placówce odbyły się zajęcia w ramach projektu „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” pod hasłem „ Imprezowe- zdrowe menu”, w których udział wzięli nasi uczniowie.       
Głównym celem zajęć było uświadomienie uczniom na czym polega właściwe odżywianie i co dzięki takiemu odżywianiu możemy zyskać dla swojego organizmu. Zajęcia rozpoczęły się od pogadanki, podczas której uczniowie utrwalili sobie znane wiadomości oraz zdobyli nowe, np. pojęcie zdrowej żywności, korzyści, jakie daje nam odpowiednio skomponowany posiłek o danej porze dnia, błędy popełniane w żywieniu, a na koniec poznali konsekwencje wynikające z nieprawidłowego odżywiania się i wskazówki dietetyczne. W czasie pogadanki wywiązały się interesujące rozmowy, podczas których uczniowie dzielili się wiedzą i swoimi spostrzeżeniami. W dalszej części spotkania zajęcia miały charakter warsztatowy. Uczniowie w grupach wykonywali zaproszenia na wybraną przez siebie imprezę np. klasową, mikołajkową itp. Istotnym elementem było uwzględnienie zdrowego menu. Wszyscy chętnie przystąpili do zadania i wykonali interesujące prace, które bez wątpienia zainteresują wielu uczniów czy znajomych. Należy podkreślić, iż uczniowie wykazali się inwencją twórczą i zmysłem artystycznym. Zajęcia odbyły się pod kierunkiem pań Małgorzaty Mielczarek i Dagmary Dróżdż.

ROK SZKOLNY 2016/2017

Podsumowanie projektu – albumy owocowo-warzywne.

 W dniu 31 maja 2017 roku odbyło się podsumowanie projektu „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy”, którego uczestnikami byli uczniowie klas I-III szkół gimnazjalnych. Głównym celem działania była trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania.

Uczniowie przypomnieli sobie, że owoce i warzywa stanowią idealną alternatywę dla słodyczy, łączą w sobie bogactwo składników odżywczych (witamin, minerałów oraz antyoksydantów) z pożądanym smakiem i są wymarzonym smakołykiem dla dzieci i dorosłych oraz wykonali albumy owocowo – warzywne. Wszystkie albumy były bardzo kolorowe, ciekawe, pomysłowe i wykonane bardzo starannie z wykorzystaniem wielu technik plastycznych. Prace uczniów umieszczone zostały na wystawie, na piętrze Ośrodka. Podczas podsumowania uczniowie przypomnieli sobie zdobyte wiadomości na temat zdrowego odżywiania i produktów zawartych w piramidzie zdrowia.

Dzięki realizowanemu projektowi uczniowie otrzymali rzetelne informacje na temat spożywanych produktów żywnościowych i staną się konsumentami świadomie wybierającymi tylko to, co zdrowe przy współudziale swoich najbliższych.

Realizacja projektu jest nie tylko nauką, ale też świetną zabawą.

no images were found

Zasady zdrowego odżywiania

 W dniu 18 maja 2017 roku uczniowie klas gimnazjalnych przygotowali prace w formie listów otwartych, skierowanych do uczniów naszej szkoły, w których starali się odpowiedzieć na pytanie: „Co to znaczy właściwie się odżywiać?”. Treści listów poddane zostały wnikliwej analizie i dyskusji, a argumenty w nich zawarte były tak przekonujące, że młodzież z uzyskanych informacji postanowiła utworzyć ogólne zasady zdrowego odżywiania. Ponadto zwrócono również uwagę na zachęcenie dzieci i młodzieży do większej aktywności fizycznej, która ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie oraz przypomniana została „Piramida Zdrowego Odżywiania”. Powyższe zajęcia z pewnością zachęcą młodzież do prowadzenia zdrowego stylu życia i podejmowania aktywności fizycznej. Działanie prozdrowotne odbyło się pod kierunkiem pań: Małgorzaty Mielczarek i Dagmary Dróżdż.

no images were found

Fluoryzacja

 W dniu 29 marca 2017r. w ramach programu „ Bądźmy zdrowi –wiemy, więc działamy” odbyła się profilaktyka próchnicy zębów metodą nadzorowanego szczotkowania preparatami fluorkowymi. W  fluoryzacji wzięli udział uczniowie klas podstawowych oraz wychowankowie grup wychowawczych. Fluoryzacja w szkole przeprowadzona została tzw. metodą szczoteczkową, to znaczy, że nakłada się specjalny płyn z fluorem na szczoteczkę jednorazową i szczotkuje się zęby przez kilka minut. Po zabiegu tym nie należy płukać jamy ustnej. Ten zabieg charakteryzuje się największą skutecznością, ponieważ powoduje redukcję próchnicy nawet do 70%. Nad fluoryzacją czuwała  higienistka pani Teresa Jacaszek wraz z koordynatorami szkolnymi panią Dagmarą Dróżdż i panią Małgorzatą Mielczarek.

Próchnica zębów jest najczęściej występującym problemem zdrowotnym u dzieci i młodzieży szkolnej i dlatego zabieg ten jest ważnym elementem edukacji zdrowotnej, gdyż umożliwia uczniom nabycie umiejętności prawidłowego czyszczenia zębów.

no images were found

Zajęcia warsztatowe pod hasłem: „C jak cytryna”

       Dnia 3 marca 2017 roku w naszej placówce odbyły się zajęcia pod hasłem: „C jak cytryna” w ramach programu „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy”. Zajęcia skierowane były do uczniów klas gimnazjalnych, a ich głównym celem było dostarczenie wiedzy na temat walorów witaminy C. Koordynatorki programu omówiły  funkcje witaminy C, która w organizmie człowieka spełnia istotną rolę oraz przedstawiły porównanie zawartości witaminy C między cytryną a owocami i warzywami. Uczestnicy mogli sprawdzić zdobytą wiedzę biorąc udział w quizie „TAK”, „NIE”. Podsumowanie zajęć miało charakter praktyczny. Uczniowie zostali zapoznani z zasadami bezpieczeństwa i higieną pracy oraz pod opieką prowadzących przygotowali sok z cytryn przy użyciu elektrycznej wyciskarki. Sok rozcieńczony wodą i odrobiną cukru stał się pyszną lemoniadą, którą wszyscy ze smakiem degustowali, gdyż doskonale gasił pragnienie. Zajęcia odbyły się pod kierunkiem koordynatorek programu: Małgorzaty Mielczarek i Dagmary Dróżdż.

Konkurs plastyczny pod hasłem „Bądźmy zdrowi”

 W Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Turku w ramach realizacji projektu „Bądźmy zdrowi –wiemy, więc działamy” został przeprowadzony konkurs na plakat pod hasłem „Bądźmy zdrowi”. Organizatorem konkursu była Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu we współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Turku. Konkurs skierowany został do młodzieży klas I, II i III Gimnazjum.

Celem konkursu było zachęcenie uczniów do kształtowania właściwych nawyków i umiejętności prozdrowotnych oraz wskazanie sposobów unikania nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu plakatu zachęcającego młodych ludzi do zdrowego stylu życia. Plakat należało wykonać dowolną techniką, w formacie jednostronnym, na arkuszu A3.

Etap szkolny odbył się w dniach od 3 do 26 października 2016r. Do konkursu w naszej placówce przystąpili następujący uczniowie: Klaudia Wróblewska, klasa II Gimnazjum, Michał Jaworski, klasa III Gimnazjum Zespołu Edukacyjno-Terapeutycznego z Autyzmem, Wiktor Robaszek, klasa II Gimnazjum Zespołu Edukacyjno-Terapeutycznego oraz Paulina Taborek, klasa III Gimnazjum Zespołu Edukacyjno-Terapeutycznego.

Dnia 26 października 2016r. komisja w składzie: pani Anna Mikołajczyk, pani Małgorzata Wawrzyniuk oraz pani Beata Szczesiak wyłoniły laureata, którym został Michał Jaworski. Praca Michała została przekazana do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Turku.

Wszystkie prace były bardzo ładne. Koordynatorzy konkursu na szczeblu szkolnym – pani Dagmara Dróżdż i pani Małgorzata Mielczarek serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom oraz opiekunom za wkład, zaangażowanie i udział w konkursie.

no images were found

ROK SZKOLNY 2015/2016

Podsumowanie programu
„Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy”

             W dniu 1 czerwca 2016 roku odbyło się podsumowanie programu „Bądźmy zdrowi-wiemy, więc działamy”. Najważniejszym zadaniem projektu było uświadomienie istoty wpływu zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej na prawidłowy rozwój dziecka. Na początku spotkania w ramach utrwalenia omówiono główny cel programu oraz krótko przedstawiono zrealizowane działania programowe, które wzbogaciły wiedzę uczniów odnośnie zdrowego stylu życia. Istotnym elementem podsumowania był kącik prac plastycznych. Prace zostały wykonane przez uczniów naszej szkoły za pomocą różnych technik plastycznych i w bardzo ciekawy sposób obrazowały hasła prozdrowotne.

Podsumowanie przygotowała pani Małgorzata Mielczarek i pani Dagmara Dróżdż. 

Propagowanie zdrowego odżywiania

W środę 20 kwietnia 2016 roku w ramach programu „ Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” w naszym Ośrodku odbyły się zajęcia pt. „Propagowanie zdrowego odżywiania”, których celem głównym było wzbogacenie wiedzy uczniów o zdrowiu człowieka, zasadach zdrowego odżywiania oraz znaczeniu witamin w diecie. Podczas zajęć uczestnicy starali się odpowiedzieć na pytanie: Co należy jeść, by zachować zdrowie? W trakcie praktycznej części wykonali transparenty z rymowanymi hasłami promującymi zdrowy sposób odżywiania się, z którymi następnie udali się na pochód ulicami miasta.

Zajęcia dały uczniom możliwość poszerzenia i utrwalania wiedzy na temat zdrowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem warzyw i owoców w diecie, którymi można zastąpić niezdrowe słodycze. Warsztaty były świetną okazją do pogłębienia nauki współpracy w grupie, doskonalenia umiejętności wyciągania wniosków oraz prezentowania wiedzy i wytworów swojej pracy. Zajęcia zostały przygotowane i przeprowadzone pod kierunkiem pań:  Małgorzaty Mielczarek i Dagmary Dróżdź.

no images were found

Soki są zdrowe i kolorowe!!!

W dniu 02 marca 2016 r. w naszym Ośrodku w ramach programu „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” odbyły się zajęcia pt. „Soki są zdrowe i kolorowe!”, w których uczestniczyła młodzież z klas gimnazjalnych. Celem zajęć było ukazanie, że soki wykonane samodzielnie są bogate w witaminy, mikroelementy i sole mineralne. Ponadto świeże soki nie zawierają barwników, konserwantów i cukrów. Na początku zajęć uczniowie utrwalili zasady bezpieczeństwa i higieny podczas obróbki owoców, zapoznali się z funkcją blendera elektrycznego i zachowaniem bezpieczeństwa podczas jego obsługi. Następnie uczniowie przystąpili do przygotowania owoców, z których sporządzili sok. Pogadanka przybliżyła uczniom wiedzę na temat walorów zdrowotnych i dietetycznych soków wykonanych z naturalnych składników. Uczniowie dowiedzieli się, iż takie soki wzmacniają odporność, poprawiają sprawność fizyczną i metabolizm oraz stanowią składnik każdej diety korzystnie wpływając na naszą sylwetkę, skórę, włosy i dobre samopoczucie. Na koniec wszyscy uczestnicy ze smakiem pili sok. Podsumowaniem zajęć było hasło -obietnica: „ Przez cały rok, będziemy pili sok”. Zajęcia odbyły się pod kierunkiem pań: Małgorzaty Mielczarek i Dagmary Dróżdż.

 

 Lubimy czerwone, żółte, zielone – warsztaty.

W dniu 15 stycznia 2016 roku w ramach programu „ Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” odbyły się zajęcia dla uczniów klas gimnazjalnych z udziałem rodziców. Na początku zebrani obejrzeli prezentację multimedialną pt. „Smak zdrowia znam i o siebie dbam”, która przybliżyła istotę zdrowego odżywiania polegającą na regularnym dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach, podkreśliła znaczenie warzyw i owoców w diecie oraz przypomniała znaczenie spożywania pięciu posiłków w ciągu dnia. Ponadto uczestnicy poznali kilka ciekawych przepisów na sałatki owocowe i warzywne. Pielęgniarka szkolna – pani Teresa Jacaszek, wygłosiła krótką pogadankę na temat: „Co to znaczy być zdrowym?”. W dalszej części zajęć został przygotowany „Bazarek rozmaitości” składający się z różnego rodzaju żywności, którą młodzież miała za zadanie posegregować na dwie grupy: produkty zdrowe i produkty niezdrowe dla organizmu. Następnie uczniowie zostali podzieleni na trzy grupy i po przypomnieniu zasad bezpieczeństwa oraz higieny podczas sporządzania i spożywania posiłków, wspólnie z rodzicami przystąpili do wykonania sałatek. Podczas pracy towarzyszyła im piosenka pt:. „Witaminki”, która bez wątpienia wprowadziła wszystkich w świetny nastrój. Na koniec nastąpiła degustacja sałatek, a wszyscy uczestnicy zapewniali, że coraz częściej będą po nie sięgać. Zajęcia przygotowały: pani Małgorzata Mielczarek i Dagmara Dróżdż.

Konkurs plastyczny na plakat po hasłem
„ Bądźmy zdrowi ”

W ramach realizacji projektu „ Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy ” w dniach od 14 września do 23 października 2015 roku wśród uczniów klas gimnazjalnych został przeprowadzony szkolny etap konkursu plastycznego pod patronatem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Poznaniu. Zadaniem konkursowym było opracowanie i wykonanie plakatu na temat zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej, a celem kształtowanie właściwych nawyków i umiejętności prozdrowotnych. Plakat można było wykonać dowolną techniką plastyczną, jak również korzystać z grafiki komputerowej.
W naszej placówce do konkursu przystąpiło sześcioro gimnazjalistów: Daniel Kaczmarek, Michał Jaworski, Mateusz Fret, Michał Jesiołowski, Bartłomiej Marciniak i Oskar Osajda. Konkurs został rozstrzygnięty 20 października 2015 roku. Spośród wszystkich prac komisja konkursowa w składzie: pani Izabella Walczak, pani Aneta Kubiak i pani Katarzyna Wielkopolan – Janik wyłoniła laureata konkursu, którym okazał się Mateusz Fret – uczeń gimnazjum Zespołu Edukacyjno- Terapeutycznego z autyzmem Należy podkreślić, że wszystkie prace były ciekawe, pomysłowe i bardzo estetycznie wykonane. Praca Mateusza została przekazana do Powiatowej Stacji Sanitarno– Epidemiologicznej w Turku.
Podsumowanie konkursu i wręczenie nagród odbyło się w dniu 3 grudnia 2015 roku podczas uroczystości w Miejskim Domu Kultury w Turku, gdzie pośród nagrodzonych znalazła się praca Mateusza, która zajęła II miejsce w etapie powiatowym. Uczeń otrzymał dyplom i upominek, a nagroda sprawiła mu wiele radości i dodała wiary we własne możliwości. Bez wątpienia będzie motywowała go do rozwijania pomysłowości w tworzeniu i osiąganiu dalszych sukcesów. Konkurs odbył się pod kierunkiem pani Małgorzaty Mielczarek – koordynatora projektu.

no images were found

zzzz

ROK SZKOLNY 2014/2015

Podsumowanie programu „ Bądźmy zdrowi, wiemy – więc działamy ”

Dnia 2 czerwca 2015 roku odbyło się podsumowanie programu „ Bądźmy zdrowi, wiemy – więc działamy ”. W programie udział wzięli uczniowie z naszej szkoły. Celem ogólnym programu było: zmniejszenie liczby dzieci zagrożonych otyłością, nadwagą i innymi chorobami cywilizacyjnymi oraz wzrost świadomości społecznej na temat wpływu odżywiania i aktywności fizycznej na zachowanie i umacnianie zdrowia.
W czasie podsumowania uczniowie zostali podzieleni na grupy. Grupa pierwsza miała za zadanie wyjaśnić co oznacza powiedzenie „ W zdrowym ciele zdrowy duch ”. Następnie grupa druga przedstawiała ciekawe przepisy na zdrowie. Ostatnia, trzecia grupa realizowała zagadnienie pt. „Poznajemy owoce i warzywa wieloma zmysłami”. Zadanie miało uświadomić uczniom ich wielozmysłowe możliwości poznawcze. Na koniec uczniowie układali rymowanki o tematyce zdrowotnej, np. „ Kto zjada owoce i warzywa jest zdrowy, jak ryba ”, „Każdy Ci powie, że właściwe odżywianie i ruch to samo zdrowie”, „Jedz warzywa i owoce, a będziesz miał duże moce ”, „Wesołe miny mają ci, co jedzą witaminy”, „Kto zjada jabłko i marchewkę ma ładną sylwetkę ” itp.
Prowadzenie różnorakich działań w zakresie powyższego programu miało na celu kształtowanie wśród uczniów właściwych zachowań i nawyków prozdrowotnych oraz poszerzenie wiedzy na temat zdrowego stylu życia.
Podsumowanie przeprowadziła pani Małgorzata Mielczarek – koordynator programu.

 Zdrowie na talerzu


W dniu 9 kwietnia 2015 roku w naszym Ośrodku odbyły się zajęcia pt. „Zdrowie na talerzu”, w których udział wzięli uczniowie naszej placówki. Na początku zapoznano wszystkich, jak prawidłowo stosować dietę w codziennym życiu, by nie dopuścić do otyłości. Następnie omówiono, iż otyłość jest schorzeniem ogólnoustrojowym charakteryzującym się nadmiernym rozwojem tkanki tłuszczowej w organizmie. W dalszej części uczniowie przystąpili do segregacji owoców i warzyw oraz podawali ich właściwą nazwę. Istotnym elementem zajęć było wykonanie sałatki owocowo – warzywnej. Podczas jej sporządzania utrwalono etapy prawidłowego przygotowania warzyw i owoców do obróbki oraz zwrócono szczególną uwagę na zachowanie bezpieczeństwa podczas posługiwania się narzędziami.
Na koniec wszyscy degustowali zdrową żywnością, która niewątpliwie stanowi ważną rolę w diecie każdego człowieka. Zajęcia przeprowadziła pani Małgorzata Mielczarek.

no images were found

 

 Tradycje bożonarodzeniowe

W okresie przedświątecznym – 16 grudnia 2014 roku uczniowie z Zespołu Placówek Edukacyjno – Wychowawczych w Turku przystąpili do wypiekania pierniczków bożonarodzeniowych. Jest to jeden z wariantów słodkości świątecznych. Zajęcia tego typu były okazją do utrwalania pojęć związanych z ważeniem, mierzeniem i objętością. Każde chętne dziecko mogło spróbować swoich możliwości w zakresie dodawania kolejnych składników, wyrabiania i wałkowania ciasta oraz wycinania ciasta specjalnymi foremkami. To ostatnie zadanie bez wątpienia sprawiało największą frajdę dzieciom. W czasie obróbki termicznej pierników dzieci przygotowały własnoręczną polewę, którą dekorowały wystudzone ciasteczka. Możliwość samodzielnego przygotowania smakołyków przyczyniła się do podniesienia poczucia własnej wartości, szczególnie u dzieci nieśmiałych. Była to okazja to ćwiczenia koncentracji uwagi dzieci pobudzonych psychoruchowo. Podsumowaniem wysiłków kulinarnych była wspólna degustacja wypieków oraz zachwyt nad smakiem i aromatem. Podczas zajęć wywiązała się rozmowa na temat szkodliwości nadmiaru cukru w diecie oraz zaakcentowanie umiarkowanego spożywania produktów z tym składnikiem jak również „ wyższości ” własnoręcznie przygotowanych wypieków nad tymi ze sklepu. Zajęcia odbywały się pod kierunkiem pani Małgorzaty Mielczarek, pani Dagmary Kuligowskiej i pani Izabeli Siepki.

no images were found

„Zdrowe śniadanie – wiem, co jem”

Dnia 28 listopada 2014 roku odbyło się spotkanie, którego celem było przygotowywanie wspólnego śniadania przez wychowanków naszego Ośrodka. Akcja – „Zdrowe śniadanie – wiem, co jem” przeprowadzona została pod opieką nauczycieli Dagmary Kuligowskiej i Małgorzaty Mielczarek. Zadanie miało na celu ukazanie i  ukształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Przed przystąpieniem do zajęć praktycznych pani Dagmara Kuligowska przeprowadziła pogadankę na temat „Zdrowego śniadania”. Przypomniała, iż posiłek ten powinien być pierwszy, obowiązkowy, pełnowartościowy i urozmaicony po długiej przerwie nocnej.

Musi zawierać węglowodany złożone (pieczywo, płatki zbożowe), białko zwierzęce ( mleko, wędlina, jajko, ser), składniki mineralne i witaminy (warzywa, owoce). Tak zestawiony posiłek stanie się źródłem energii potrzebnej  na dłuższy czas, poprawi samopoczucie i koncentrację w trakcie nauki. Po upływie trzech, maksymalnie czterech godzin konieczne jest spożycie drugiego śniadania. Najkorzystniejszym rozwiązaniem są kanapki uzupełnione owocami i napojem. Najlepiej wykorzystać pieczywo pełnoziarniste, np. bułki żytnie, owsiane, grahamki czy pieczywo białe cienko smarowane masłem z dodatkiem produktów białkowych – wędlin, pieczonych mięs, jajek, serów, ryb. Konieczny jest dodatek warzyw w postaci liści sałaty, kapusty pekińskiej, papryki, ogórka, pomidora, rzodkiewki, szczypiorku. Posiłek ten dobrze jest również uzupełnić sezonowym owocem.

Podkreśliła również, że bardzo potrzebne dzieciom są produkty mleczne – jogurty, serki, koktajle mleczne oraz, że powinny wypijać od 800 ml do litra dziennie płynów. Najlepiej, jeśli to będą soki owocowe, warzywne, niegazowana woda mineralna.

Kolejnym punktem spotkania było wykonanie zdrowych kanapek. Przed przystąpieniem do tworzenia kanapek śniadaniowych wychowankowie  dokładnie umyli ręce i z zaangażowaniem przystąpili do pracy. Nasi podopieczni wyczarowali prawdziwe kuchenne cuda, które następnie z dużym apetytem skonsumowali.

Ruch i zabawa to ważna sprawa

W ramach projektu „Bądźmy zdrowi – wiemy, wiec działamy” dnia 30 października 2014 roku odbyło się działanie pt. „Ruch i zabawa to ważna sprawa”. W zajęciach na świeżym powietrzu wzięli udział wychowankowie I i II grupy wychowawczej pod opieką pani Dagmary Kuligowskiej oraz uczniowie klas I- II- V- VI SP ZET pod opieką pani Małgorzaty Mielczarek.
Zaplanowane działanie miało na celu promocję zdrowego stylu życia, wdrażanie nawyków zdrowego odżywiania, inspirowanie do różnorodnych działań na rzecz promocji zdrowia oraz kształtowanie zamiłowania do sportu i ruch na świeżym powietrzu.
Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się, że aktywność ruchowa wpływa na:

  • zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej bez utraty tkanki mięśniowej,
  • zwiększenie wydolności organizmu,
  • poprawę samopoczucia oraz wzrost energii życiowej,
  • zmniejszenie napięcia i stresu,
  • poprawę ogólnego stanu zdrowia,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • szybszą utrata masy ciała,
  • prawidłową postawa dziecka,
  • zwinność, zręczność, gibkość, szybkość, siłę i wytrzymałość.

Wychowankowie pilnie przestrzegali podstawowych zasad obowiązujących podczas gry w piłkę koszykową i piłkę nożną oraz różnorodnych zabaw.
Na zakończenie wszyscy uczestniczy otrzymali po soczystym i pysznym jabłku.

Konkurs plastyczny na plakat
pt. „ Zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna ”

W Zespole Placówek Edukacyjno – Wychowawczych w Turku od 15 września 2014 r. do 17 października 2014 r. w ramach projektu „ Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy ” odbył się szkolny konkurs plastyczny na plakat pt. „ Zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna ”. Konkurs skierowany był do uczniów klas gimnazjalnych na terenie województwa wielkopolskiego. Organizatorem konkursu jest wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Poznaniu.
Celem konkursu było zachęcenie uczniów do kształtowania właściwych nawyków i umiejętności prozdrowotnych oraz wzrost świadomości społecznej dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Plakat można było wykonać dowolną techniką plastyczną.
W konkursie udział wzięło czterech uczniów klas gimnazjalnych Zespołu Placówek Edukacyjno – Wychowawczych w Turku: Kamil Burzyński, Michał Jaworski, Oskar Osajda, Marcin Szwankowski.
Etap szkolny konkursu został podsumowany i rozstrzygnięty przez komisję konkursową w składzie: pani Wioletta Paruszewska, pani Dagmara Kuligowska i pani Małgorzata Mielczarek.
Wszystkie prace wykonane były w sposób ciekawy i estetyczny. Laureatem powyższego konkursu został Oskar Osajda uczeń klasy II Gimnazjum ZET z autyzmem, którego praca została przesłana do PSSE w Turku.
Dnia 1 grudnia 2014 roku podczas obchodów Światowego Dnia AIDS w Miejskim Domu Kultury w Turku zostały ogłoszone wyniki tego konkursu. Oskar za swoją pracę otrzymał dyplom uczestnika i nagrodę rzeczową, a pani Małgorzata Mielczarek pod kierunkiem której praca została wykonana podziękowanie za wkład włożony w przygotowanie ucznia do konkursu.

no images were found