Istnieje wiele tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Jedną z najprzyjemniejszych dla większości jest na pewno ubieranie choinki. Najlepiej, aby w ozdabianie drzewka (a także wybieranie) byli zaangażowani wszyscy domownicy.
Kolejną polską tradycją są potrawy wigilijne. Tradycyjnie 12 potraw wigilijnych nawiązuje do 12 apostołów. W niektórych regionach kraju oznaczają natomiast 12 miesięcy w roku. Według tradycji na stole powinny znaleźć się dary ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dlatego na Wigilię podaje się zupę grzybową, karpia, kompot z suszonych owoców, makiełki, groch, kapustę z grochem, pierogi, kaszę, jagły, chleb. Bardzo ciekawą rodzinną tradycją może być wspólne lepienie pierogów lub robienie ciast. Dobrym pomysłem jest także wkłuwanie goździków w skórkę pomarańczy i położenie ich na stole jako dekorację. Pomarańcze i goździki będą pięknie pachnieć w waszych domach. Gdy choinkę macie już ubraną, potrawy przygotowane, czyli pozostaje czas na dekorację stołu. Przede wszystkim należy pamiętać o ułożeniu sianka pod obrusem. Jest to nawiązanie do żłóbka, w którym na świat przyszedł Jezus, a także symbol prostoty i skromności. Sianko pod stołem ma również zapewnić domownikom pomyślność w nadchodzących roku. Zawsze pamiętajcie, przy nakrywaniu stołu, aby było jedno nakrycie więcej dla niespodziewanego gościa. Jest to również symbol pamięci o osobach, których już z nami nie ma.
Według tradycji zasiadamy do kolacji wigilijnej, kiedy na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka. Jest to symbol Gwiazdy Betlejemskiej, która pomogła Trzem Królom odnaleźć miejsce narodzin Jezusa. Wypatrywanie pierwszej gwiazdki to zadanie, które możecie powierzyć młodszemu rodzeństwu. Kiedy już ją zobaczą (co na pewno sprawi im wiele radości), możecie wspólnie zasiąść do kolacji. Na początku należy podzielić się opłatkiem i złożyć sobie życzenia, co jest bardzo ważnym elementem wigilijnej kolacji. Warto także kultywować tradycje śpiewania kolęd. Podczas kolacji należy spróbować wszystkich potraw.
Najprzyjemniejszym dla wielu z nas zwyczajem bożonarodzeniowym jest obdarowywanie się prezentami. Dziś to one głównie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Pierwotnie ten zwyczaj był związany wyłącznie z osobą św. Mikołaja, dziś przyjmujemy, iż są to podarki od małego Jezusa.
Poniżej podam Wam kilka przepisów na szybkie pierniczki i ciasta świąteczne. Mam nadzieję, że z nich skorzystacie i będziecie zadowoleni z własnych wypieków a jeszcze bardziej Wasza rodzina.
czas przygotowania: ok. 30 minut + 6-8 minut pieczenia
- 120 g masła lub margaryny
- 300 g miodu
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 3-4 łyżki przyprawy do pierników i ciastek korzennych
- 1 jajko
- do ozdobienia:
– dowolny lukier,
– roztopiona czekolada,
– posypka, drobne kolorowe cukierki, itp.
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, sodę, sól, kakao oraz przyprawę korzenną. Mieszam , najlepiej trzepaczką, bo mąka od razu się spulchni.
Wlewam przestudzony miód z masłem, wbijam jajko i wyrabiam – można z pomocą robota lub ręcznie (wtedy najpierw łyżką, aż składniki z grubsza się połączą, a potem już na stolnicy). Ja zazwyczaj korzystam z miksera, dzięki temu ciasto jest dobrze wyrobione, a całość idzie naprawdę szybko. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i dość elastyczne.
Stolnicę podsypuję mąką, mąką posypuję także wałek, ciasto dzielę na części i wałkuję tak na grubość ok. 5 mm Wykrawam pierniczki, układam na blasze (z zachowaniem odstępów, bo będą rosły).
Z pozostałych po wykrawaniu skrawków można ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać . Wstawiam do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę naprawdę krótko, bo zaledwie kilka minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Upieczone wyjmuję i zostawiam do ostudzenia, a do piekarnika wstawiam kolejną blachę. I piekę tak samo.
Ciasto poduszkowiec
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: forma 25/38 cm
Składniki na ciasto czekoladowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – 250 g
- 3/4 szklanki drobnego cukru – 150 g
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 6 jajek
- 700 g sera mielonego z kubełka
- 1 budyń śmietankowy w proszku – 40 g saszetki
- 3/4 szklanki drobnego cukru – 150 g
Jajka, ser i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia.
To pyszne ciasto możesz po przestudzeniu udekorować czymś pysznym. Polewa czekoladowa z czekolady gorzkiej, mlecznej oraz masła będzie idealna.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto brownie przelej do formy.
Do miski wyłóż 700 gramów sera mielonego z kubełka. Do masy serowej dodaj też proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym. Wsyp 3/4 szklanki drobnego cukru i dobrze wymieszaj masę serową. Ja używam miksera. Możesz też zamiast 3/4 szklanki drobnego cukru użyć pół szklanki cukru pudru.
Masę serową przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego z wyciętym końcem i wyciśnij wzór kratki na cieście. Możesz też wyłożyć ser przy pomocy łyżki i zrobić na nim białe kleksy. W ten sposób uzyskasz wzór krówki na cieście.
Formę z ciastem poduszkowiec umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę i piec ciasto nie dłużej niż 45 minut, by zachowało wilgoć.
Ciasto krówka
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
- ½ szklanki cukru (= 100 g)
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki wody
Składniki na masę budyniową:
- 550 ml mleka
- ¾ szklanki cukru (= 150 g)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
- 1 żółtko
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
- 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
- 300 g orzechów np. włoskich.
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw na bok. Jeśli korzystasz z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową , a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).Z podanych składników zagnieć ciasto. Ciasto podziel na pół. Połowę ciasta należy wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. W ten sam sposób należy upiec drugie ciasto. Przygotuj masę budyniową: Większą część mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszajcie, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnij z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodaj stopniowo po łyżce chłodny budyń. Orzechy posiekaj. Do formy przełóż pierwsze ciasto miodowe. Rozsmaruj połowę masy krówkowej i posyp połową orzechów. Rozsmaruj masę budyniową i przykryj drugim ciastem. Następnie rozsmaruj drugą połowę masy krówkowej i posyp resztą orzechów.