Święta Bożego Narodzenia – tradycje i zwyczaje. Przepisy na ciasta świąteczne.

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Jednak te dni są szczególnie ważne dla najmłodszych, którzy atmosferę rodzinnych świąt oraz związane z nimi tradycje zapamiętają na całe życie. Dlatego bardzo dobrym pomysłem jest angażowanie całej rodziny w świąteczne przygotowania oraz wprowadzenie rodzinnych zwyczajów.
Istnieje wiele tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Jedną z najprzyjemniejszych dla większości jest na pewno ubieranie choinki. Najlepiej, aby w ozdabianie drzewka (a także wybieranie) byli zaangażowani wszyscy domownicy. Wspólnie z młodszym rodzeństwem możecie przygotować własnoręcznie oryginalne ozdoby i łańcuchy na choinkę. W wolnej chwili pomyślcie o  pierniczkach, które również mogą posłużyć jako ozdoby waszej choinki.
Kolejną polską tradycją są potrawy wigilijne. Tradycyjnie 12 potraw wigilijnych nawiązuje do 12 apostołów. W niektórych regionach kraju oznaczają natomiast 12 miesięcy w roku.  Według tradycji na stole powinny znaleźć się dary ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dlatego na Wigilię podaje się zupę grzybową, karpia, kompot z suszonych owoców, makiełki, groch, kapustę z grochem, pierogi, kaszę, jagły, chleb. Bardzo ciekawą rodzinną tradycją może być wspólne lepienie pierogów lub robienie ciast. Dobrym pomysłem jest także wkłuwanie goździków w skórkę pomarańczy i położenie ich na stole jako dekorację. Pomarańcze i goździki będą pięknie pachnieć w waszych domach. 
Gdy choinkę macie już ubraną, potrawy przygotowane, czyli pozostaje czas  na dekorację stołu. Przede wszystkim należy  pamiętać o ułożeniu sianka pod obrusem. Jest to nawiązanie do żłóbka, w którym na świat przyszedł Jezus, a także symbol prostoty i skromności. Sianko pod stołem ma również zapewnić domownikom pomyślność w nadchodzących roku. Zawsze pamiętajcie, przy nakrywaniu stołu, aby było jedno nakrycie więcej dla niespodziewanego gościa. Jest to również symbol pamięci o osobach, których już z nami nie ma. 
Według tradycji zasiadamy do kolacji wigilijnej, kiedy na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka. Jest to symbol Gwiazdy Betlejemskiej, która pomogła Trzem Królom odnaleźć miejsce narodzin Jezusa. Wypatrywanie pierwszej gwiazdki to zadanie, które możecie  powierzyć młodszemu rodzeństwu. Kiedy już  ją zobaczą (co na pewno sprawi im wiele radości), możecie wspólnie zasiąść do kolacji. Na początku należy podzielić się opłatkiem i złożyć sobie życzenia, co jest bardzo ważnym elementem wigilijnej kolacji. Warto także kultywować tradycje śpiewania kolęd. Podczas kolacji należy spróbować wszystkich potraw.
Najprzyjemniejszym  dla wielu  z nas zwyczajem bożonarodzeniowym jest obdarowywanie się prezentami. Dziś to one głównie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Pierwotnie ten zwyczaj był związany wyłącznie z osobą św. Mikołaja, dziś  przyjmujemy, iż są to podarki od małego Jezusa.
Poniżej podam Wam kilka przepisów na ciasta świąteczne. Mam nadzieję, że z nich skorzystacie i będziecie zadowoleni z własnych wypieków a jeszcze bardziej Wasza rodzina.
Przepis na pyszny piernik domowy.
Składniki:
– 3 jajka,
– 2 szklanki cukru,
– 3 szklanki mleka,
– 4 szklanki mąki,
– 3 łyżeczki kakao,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– 1 przyprawa do piernika,
– 2 łyżeczki sodki,
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 słoiczek dżemu wiśniowego,
– 1 margaryna roztopiona.
Sposób wykonania:
Na początku roztopić margarynę i pozostawić do wystudzenia. Ubić jajka z cukrem. Dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać  po kolei pozostałe składniki: kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sodkę, dżem i roztopioną margarynę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wlać do blaszki. Piec 1 godzinę.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki maki,
– 3 łyżki cukru,
– 5 żółtek,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 margaryna Kasia.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zagnieść. Rozdzielić ciasto na dwie części. Większą część rozłożyć na blaszce a mniejszą włożyć na chwilę do lodówki.
Składniki na masę serową:
– 3 kostki sera,
– 1 jajko,
– 2 żółtka,
– 1 budyń śmietankowy bez cukru,
– 1/2 szklanka cukru,
– 1/2 kostki margaryny.
Sposób wykonania masy serowej:
Wszystkie składniki utrzeć i wyłożyć na ciasto. Na masę serową włożyć brzoskwinie. Na owoce wlać ubitą pianę z 1/2 szklanki cukru. Na pianę zetrzeć na tarce ciasto z lodówki. Do piany można dodać połowę kiślu.
Przepis na Milkę.
Składniki na biszkopt:
– 4 jajka,
– 2/3 szklanki cukru,
– 4 łyżki mąki pszennej,
– 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
– 2 płaskie łyżki kakao,
– 3 łyżki oleju,
– 2 łyżeczki octu,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do ciasta będą potrzebne również banany i śmietana 500 ml – 36 %.
Sposób wykonania biszkoptu:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem. Dodać do białek. Następnie delikatnie wsypać mąkę i kakao. Na końcu dodać olej. Po upieczeniu i ostudzeniu skroić wierzch ciasta i pokruszyć. Na cisto położyć przekrojone na połowę banany. Skropić je sokiem z cytryny. Na owoce położyć ubitą śmietanę – Łowicka 500 ml 36%.
Składniki na masę czekoladową:
– 2-3 czekolady mleczne,
– 3/4 kostki margaryny,
– 3 żółtka.
Sposób wykonania masy czekoladowej:
Czekolady mleczne zagotować z 3/4 kostki margaryny. Po ostudzeniu dodać 3 żółtka a następnie ubite na sztywno białko. Położyć na śmietanie, posypać pokruszonym ciastem.
                                                                                                       Smacznego*
 
Opracowała: Małgorzata Papierkowska