Jak zadbać o zdrowie jesienią?

 Najbliższy czas nie będzie nas rozpieszczał – jesień to okres, kiedy trudno uniknąć infekcji. Deszcze, chłodne dni oraz częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach sprzyjają przeziębieniom. Z uwagi na fakt, iż zbliżające się miesiące to okres wzrostu zachorowalności na grypę oraz COVID-19, już teraz warto zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić odporność organizmu.
Każdy z Was może dopomóc swojemu zdrowiu bazując na dobrodziejstwach owocach, ziołach i substancjach pochodzenia naturalnego. Dlatego właśnie teraz, w okresie chłodów i dużej wilgotności powietrza nie zapominajcie o tych naturalnych składnikach, które mają  niezawodne i profilaktyczne działanie jak również będą wpływać korzystnie na Wasze  zdrowie. Zaliczamy do nich między innymi:
  1. Owoc dzikiej róży – znany jest i stosowany od dawna jako jeden z bogatszych składników kwasu askorbinowego. Naturalna witamina C zawarta w owocach  jest 3-5 razy bardziej aktywna niż syntetyczna, gdyż chronią ja towarzyszące flawonoidy i kwasy organiczne . W surowcu obecne są również  cukry, garbniki, olejek eteryczny, witaminy z grupy B, witaminy A, K, E, pektyny, magnez, żelazo, potas oraz fosfor. Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu.
2.Czystek – charakteryzuje się  zaskakująco wysoką zawartością polifenoli, które
 izolowane z rośliny stanowią największą grupę wśród naturalnie występujących antyoksydantów. Niektóre związki polifenolowe występujące w roślinie  wykazują również pewne działanie bakteriostatyczne. Związki te hamują rozprzestrzenianie się wirusów, wzmacniają  ochronę przed grypą i przeziębieniem, wpływają pobudzająco na mechanizmy immunologiczne organizmu. Zmniejsza czas trwania i nasilenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych.
3.Jeżówka – zawiera polisacharydy, polifenolokwasy, izobutyloamidy, flawonoidy, glikoproteiny,  olejki eteryczne, aminy i poliacetyleny. Ekstrakt z jeżówki przyśpiesza przemianę materii, działa  przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo.
4.Aloes – zawiera szeroką gamę  składników w tym  aminokwasy, enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe. Poza tym:  witaminy A, C, E, B1, B2, B3,B6 B12,  kwas foliowy, cholinę. Aloes  to źródło makro i mikroelementów np.: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź, mangan. Polisacharydy zawarte w soku z aloesu stymulują makrofagi, których główną funkcją jest obronna organizmu. Aloes zwiększa odporność też z powodu wysokiego poziomu przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia. Aloesowe preparaty wykorzystuje się jako składniki leków podnoszących odporność organizmu, w przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych, w obniżonej odporności spowodowanej długotrwałą chorobą.
 5.Czosnek – dostarcza dużo witaminy C oraz nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Świeże ząbki czosnku zawierają około 60-65% wody, 32% węglowodanów  i ok. 6% białka. Wśród składników mineralnych duża jest zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Wyróżnia się także dużą zawartością siarki. Olejek lotny z alliiną i  allicyną – związkami  o charakterystycznym zapachu posiada silne właściwości  bakteriobójcze. Poza tym olejek zawiera m.in. salicynę, fitosterole, amoniak oraz dwu- i trójsiarczki alkilowe i metylowe o właściwościach antybiotycznych wykorzystywanych w profilaktyce zakażeń górnego układu oddechowego i w stanach osłabionej odpowiedzi immunologicznej.Świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy. Działa napotnie, obniża gorączkę oraz  redukuje  stan zapalny.

  1. Wyciąg z żeń-szenia – ma wpływ  na metabolizm komórkowy, ośrodkowy układ nerwowy, układ sercowo-naczyniowy oraz system immunologiczny. Potwierdzono  jego działanie przystosowawcze, dzięki któremu wzmacnia się odporność na stres, infekcje oraz  niesprzyjające warunki środowiskowe powodujące obniżenie odporności organizmu. Ponadto wykazano działanie wzmacniające w okresach długotrwałych i nadmiernych wysiłków fizycznych i psychicznych. Ginsenozydy, związki zawarte w żeń-szeniu, biorą udział w przemianach hormonalnych związanych z układem przysadkowo-nadnerczowym, który regulują odpowiedź organizmu na stres.
7. Tran – jest koncentratem oleju. Otrzymuje się go ze świeżej wątroby dorsza oraz innych ryb dorszowatych. Ale trzeba uważać – tran tranowi nierówny. Możecie trafić na tran z wątroby np. halibuta, a to już nie to samo. Najlepszy jest tran z dorsza. Wybierając go zwróćcie więc uwagę na źródło oleju i jego zawartość. Im mniej substancji dodatkowych (pomocniczych), tym lepiej.Tran świetnie wpływa na odporność dzięki wysokiej zawartości nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też witaminy D i A. Takie połączenie jest ogromnym wsparciem dla systemu immunologicznego organizmu – o omega-3, witamina A uszczelnia błony śluzowe, dzięki temu patogeny mają utrudnione przedostanie się do wnętrza organizmu, a bez witaminy D nie ma odporności. Tran często jest zalecany osobom osłabionym, z obniżoną odpornością. Jego prozdrowotne właściwości na tym się nie kończą – dobrze wpływa też na układ krążenia, obniża poziom „złego” cholesterolu, zapobiega osteoporozie, poprawia pamięć, łagodzi stany zapalne i jest dobry na skórę.
 
Drodzy wychowankowie pamiętajcie o tym, aby już teraz stosować naturalne środki zapobiegawcze, zanim dopadnie Was grypa czy przeziębienie.
 
„Super odporność” Joel Fuhrman. – Białystok :Wydawnictwo Vital Gwarancja Zdrowia, 2017
Opracowała: Małgorzata Papierkowska