III Powiatowa Konferencja na temat „Prawidłowe żywienie dzieci z autyzmem”

W ramach obchodów Światowego Dnia Świadomości Autyzmu 1 kwietnia 2019 w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Zespole Placówek Edukacyjno – Wychowawczych w Turku odbyła się III Powiatowa Konferencja na temat „Prawidłowe żywienie dzieci z autyzmem”. Wśród przybyłych gości byli przedstawiciele władz powiatowych, nauczyciele szkół i przedszkoli oraz zainteresowani rodzice.
Wykład wygłosiła pani Anna Samosiej – oligofrenopedagog, terapeuta wczesnego wspomagania rozwoju dzieci z autyzmem i Zespołem Aspergera oraz treningu umiejętności społecznych, od wielu lat zawodowo związana ze Szkołą Podstawową Specjalną nr 128 im. Jana Brzechwy w Łodzi. Prowadząca omówiła istotę prawidłowego żywienia u osób z autyzmem. Zwróciła uwagę na konieczność eliminacji z codziennej diety produktów zawierających cukier, gluten i kazeinę. Podpierając się przykładami przekonywała słuchaczy, że dieta eliminacyjna polepsza interakcje socjalne, wpływa na poprawę funkcjonowania w zakresie procesów poznawczych oraz niweluje zachowania stereotypowe.
Konferencja zakończona została degustacją potraw przygotowanych ze zdrowych produktów, głównie warzyw i owoców.