Program dla szkół promujący wśród dzieci zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
ROK SZKOLNY 2020/2021
Kolorowe warzywa i owoce na zdrowie i dobry humor
Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych
Z uwagi na pandemię Covid 19 dalsze lekcje tematyczne z programu „Program dla szkół promujący wśród dzieci zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz przetwory mleczne” realizowane były drogą online. Głównym celem programu było skuteczne promowanie wśród uczniów zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa oraz mleko korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole. Zajęcia miały charakter informacyjny oraz instruktażowy.
Zrealizowano następujące działania:
- Wiem co jem- etykieta prawdę ci powie- Celem było utrwalenie wiedzy na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz czego możemy dowiedzieć się o produkcie z opakowania?
- Zakładanie i prowadzenie ogródków na parapecie w formie grządek -założenie hodowli szczypiorku i rzeżuchy do bieżącego spożywania podczas śniadania. Celem było zakładanie ogródka, wdrażanie do wspólnej zabawy.
- Śniadanie daje moc”- dzień zdrowego śniadania. Wspólne wykonanie i spożycie pełnowartościowego, zdrowego i pożywnego śniadania.
Zajęcia dostarczyły uczniom wiadomości na temat kształtowania dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych oraz zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie dzieci.
Produkty ekologiczne – czyli jakie?
„Produkty ekologiczne – czyli jakie?” to temat zajęć o charakterze informacyjnym
i instruktażowym w ramach „Programu dla szkół promującego wśród dzieci zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz przetwory mleczne”, który został zrealizowany w formie online z uwagi na pandemię Covid 19 w dniu 17 marca 2021.Celem głównym zajęć było zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, rozwijanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat oraz kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych i propagowanie zdrowego stylu życia. Uczniowie otrzymali drogą mailową link do obejrzenia filmu edukacyjnego pt.: „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, który pozwolił dzieciom nabyć wiadomości, jakie produkty nazywamy ekologicznymi, w jaki sposób jest produkowana żywność ekologiczna oraz gdzie możemy ją kupić. Uczniowie poznali jak wygląda charakterystyczne logo, wykorzystywane w Unii Europejskiej, którym oznaczone są produkty ekologiczne. Na zakończenie dzieci samodzielnie zaprojektowały własne logo oznaczające produkt ekologiczny, a także pomalowały obrazki i kolorowanki tematyczne, które zostały zamieszczone w przesłanym linku. Zajęcia przeprowadziła Anna Lipińska.
ROK SZKOLNY 2019/2020
Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży
W dniu 17 grudnia 2019 roku odbyły się zajęcia warsztatowe pod kierunkiem pani Anny Lipińskiej, w których uczestniczyli uczniowie klasy czwartej i trzeciej szkoły podstawowej. Celem zajęć było utrwalenie wiedzy na temat zdrowego żywienia i wpływu aktywności fizycznej na rozwój dzieci i młodzieży. Zajęcia zostały poprzedzone pogadanką o zdrowych nawykach żywieniowych. Podczas spotkania uczniowie dowiedzieli się jak ogromny wpływ ma aktywność fizyczna na rozwój dzieci, poznali czym jest piramida żywienia, nazywali produkty, które wchodzą w skład piramidy, dowiedzieli się, co należy jeść, aby być zdrowym. Poznali też konsekwencje nieprzestrzegania zasad zdrowego odżywiania się, a także dowiedzieli się jakie witaminy zawierają w sobie produkty znajdujące się w piramidzie zdrowego żywienia. W drugiej części warsztatów dzieci wykonały piramidę żywienia z wycinków z gazet, układali hasła zachęcające do spożywania owoców i warzyw oraz brali udział w zabawach, układali puzzle i rozwiązywali zagadki. Uczniowie bardzo aktywnie włączyli się w proponowaną formę zajęć.
ROK SZKOLNY 2018/2019
„Śniadanie daje moc”- dzień zdrowego śniadania
Ogródek na parapecie
Tęcza witamin- czyli gdzie mieszkają witaminy
Zajęcia warsztatowe „Sposoby na przechowywanie – czyli jak można przedłużyć życie produktów”
W dniu 11 grudnia 2018 roku w naszej placówce odbyły się zajęcia warsztatowe pt. „Sposoby na przechowywanie – czyli jak można przedłużyć życie produktów” dla uczniów szkoły podstawowej. Celem zajęć było upowszechnienie wiedzy na temat jak przeciwdziałać marnotrawieniu żywności, jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi. Zajęcia rozpoczęły się pogadanką na temat, jak należy przechowywać produkty spożywcze oraz w jaki sposób wykorzystać odpady spożywcze. Uczniowie poznali cztery sposoby na niemarnowanie żywności oraz dowiedzieli się, w jaki sposób można przedłużyć życie produktów. W dalszej kolejności wszyscy otrzymali ilustracje, które przedstawiały poszczególne półki w lodówce. Ich zadaniem było dopasowanie produktów spożywczych do miejsca, gdzie powinny się znajdować. Podczas zajęć uczniowie wymieniali się swoimi spostrzeżeniami oraz chętnie w nich uczestniczyli. Zajęcia przebiegały w miłej i serdecznej atmosferze pod kierunkiem pani Anny Lipińskiej.
„Zdrowie w kolorach tęczy” – konkurs plastyczny
W miesiącu listopadzie w ramach „Programu dla szkół” ogłoszony został konkurs plastyczny pt.: „Zdrowie w kolorach tęczy”. Celem konkursu było utrwalenie wiedzy na temat zdrowych nawyków żywieniowych. Zadaniem uczniów było wykonanie prac plastycznych o tematyce prozdrowotnej. Prace wykonywane były różnymi technikami plastycznymi, bardzo estetycznie i pomysłowo. W konkursie udział wzięli uczniowie z klas I-II-III-IV szkoły podstawowej. Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się 6 grudnia 2018 roku. Wszystkie prace zostały nagrodzone i wywieszone na korytarzu szkolnym. Konkurs zorganizowała pani Anna Lipińska.
ROK SZKOLNY 2017/2018
Śniadanie daje moc
W dniu 30 maja 2018 roku odbyły się zajęcia pt. „Śniadanie daje moc” dla najmłodszych uczniów szkoły podstawowej, których celem było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Wszyscy uczniowie z ogromnym zaangażowaniem włączyli się w przygotowanie pełnowartościowego, zdrowego i pożywnego śniadania w formie kanapek. Każdy mógł według własnego pomysłu udekorować kanapkę.
Wspólne spożycie zdrowych kanapek sprawiło dzieciom wiele przyjemności, a przede wszystkim dobrze smakowało. Dzieci nauczyły się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie dla funkcjonowania organizmu.
Wierzymy, że udział w zajęciach przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania. Zajęcia przeprowadziła pani Anna Lipińska.
Co należy jeść, aby zdrowym być
Dnia 27 lutego 2018 roku odbyły się zajęcia warsztatowe pt. „Co należy jeść, aby zdrowym być”, których celem było wdrażanie do wspólnej zabawy, kształtowanie wiedzy na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz korzystnego wpływu spożywania owoców i warzyw na zdrowie człowieka. W zajęciach wzięli udział uczniowie z klasy I, II i III Szkoły Podstawowej Zespołu Edukacyjno-Terapeutycznego.
Zajęcia rozpoczęły się krótką pogadanką dotyczącą owoców, warzyw i zdrowego odżywiania oraz zabawy pt. „Powitanie”. Następnie dzieci wykonały „kosz pełen witamin” poprzez przyklejenie szablonu ulubionego owocu lub warzywa na makietę przedstawiającą kosz. Kolejne zadanie to „zagadkowy zawrót głowy”, który polegał na czytaniu przez nauczyciela zagadek dotyczących owoców i warzyw, a zadaniem uczniów było jak najszybsze udzielenie prawidłowej odpowiedzi poprzez podniesienie szablonu z danym owocem lub warzywem. Na zakończenie dzieci stworzyły „Przepis na zdrową sałatkę”, a następnie kolorowały ilustracje wymienionych wcześniej owoców i warzyw.
Podczas zajęć uczniowie utrwalili wiadomości na temat zdrowego odżywiania oraz wartości odżywczych owoców i warzyw.
Zajęcia przeprowadziła pani Anna Lipińska.
Prelekcja na temat zdrowotnych zalet spożywania owoców, warzyw oraz nabiału
Dnia 14 grudnia 2017 roku odbyła się prelekcja dla uczniów klasy I – III szkoły podstawowej, którą przeprowadziła pielęgniarka szkolna, pani Teresa Jacaszek.
Głównymi celami spotkania było: propagowanie urozmaiconej w warzywa, owoce, nabiał i inne cenne składniki codziennej diety, zrozumienie pozytywnego wpływu diety na zdrowie człowieka oraz rozwój świadomości zdrowotnej wśród uczniów.
Uczestnicy wysłuchali prelekcji na temat konieczności spożywania owoców i warzyw w codziennej diecie, a także przedstawione i omówione zostały najbardziej powszechne błędy żywieniowe u dzieci, których należy unikać oraz negatywny wpływ braku witamin na organizm człowieka. Szczególną uwagę pani pielęgniarka zwróciła na zdrowotny aspekt spożywania produktów mlecznych, owoców i warzyw w naszym jedzeniu. Następnie na podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia omówione zostały poszczególne grupy produktów oraz rola jaką pełnią w organizmie człowieka.
Zajęcia zorganizowała pani Anna Lipińska.