PROGRAM ZOSTAŁ ZAKOŃCZONY W ROKU SZKOLNYM 2014/2015
ROK SZKOLNY 2014/2015
Konkurs „Jemy zdrowo i kolorowo. Sałatka owocowa”
Uczniowie z III klasy gimnazjum ZET Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego z Turku wzięli udział w konkursie na temat: „Jemy zdrowo i kolorowo. Sałatka owocowa”.
Konkurs polegał na przeprowadzeniu lekcji dla uczniów z innej klasy. Uczestnikami lekcji pokazowej byli uczniowie z klasy I, II, III gimnazjum naszego Ośrodka. Na początku gospodarze powitali koleżanki i kolegów, a następnie poinformowali o zasadach racjonalnego odżywiania i konieczności jedzenia owoców, które zawierają witaminy niezbędne człowiekowi do życia. Omówili właściwości i wskazania niektórych owoców, np. jabłko, jagoda, gruszka, grejpfrut, cytryna, brzoskwinia, banan, arbuz, malina, mandarynka, winogrono, wiśnia, żurawina.
W dalszej części uczniowie prowadzący zajęcia przystąpili do „Burzy mózgów” na temat zasad higieny, której należy przestrzegać przy przygotowaniu posiłków. Z kolei uczniowie obserwujący lekcję wysłuchali tekstu pt. „Witaminowe abecadło”. W dalszej części odbyła się zabawa pt. „Co jest w worku” – uczniowie rozpoznawali, nazywali i opisywali owoce znajdujące się w worku. Wywiązała się swobodna rozmowa na temat ich wartości odżywczych i wykorzystywania w codziennym jadłospisie. Dalsze działanie polegało na pracy w grupach – uczniowie losowali karteczki z rysunkami owoców. Zadaniem każdej grupy było odczytanie informacji po drugiej stronie obrazka. Kolejnym zadaniem było przygotowanie wiosennej sałatki owocowej oraz soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy.
Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Uczniowie prowadzący zajęcia podziękowali kolegom i koleżankom za udział w lekcji pokazowej. Lekcja przebiegała pod kierunkiem pani Małgorzaty Mielczarek i Wioletty Paruszewskiej.
Dzień zdrowego odżywiania
Wyrabianie zdrowych nawyków to jedno z ważniejszych zadań naszej szkoły. W związku z tym w dniu 13 lutego 2015 roku zorganizowano „ Dzień zdrowego odżywiania ”. Głównym celem było zachęcenie młodzieży do spożywania owoców, warzyw i picia soków. Przygotowania do tych zajęć rozpoczęły się od zgromadzenia potrzebnych zapasów w postaci owoców i soków. Na stole znajdowały się same witaminowe smakołyki. Na początku uświadomiono uczniom o ważności owoców i warzyw w codziennej diecie. Podkreślono, że owoce i warzywa są bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Ponadto są głównym źródłem potasu, który jest niezbędny do pracy serca. Zwrócono też uwagę uczniom, że warzywa i owoce powinny być świeże i dobrze umyte, nie wolno ich moczyć w wodzie, ponieważ tracą witaminę C, w miarę możliwości powinno się je spożywać na surowo.
Młodzież bardzo chętnie sięgała po smakołyki, czego wyrazem było szybkie znikanie zawartości talerzy i dzbanków. Taki widok niezmiernie cieszył! Uczniowie zachwycali się smakiem i zapachem świeżych soków i owoców.
Podsumowując, mamy nadzieję, że nikogo z naszych uczniów nie trzeba będzie dłużej przekonywać, że owoce, warzywa, soki są podstawą zdrowego odżywiania i należy je spożywać co najmniej pięć porcji dziennie. „ Dzień zdrowego odżywiania ” odbył się pod kierunkiem nauczycielek: pani Małgorzaty Mielczarek i pani Wioletty Paruszewskiej.
Pięć porcji warzyw i owoców
W piątek 30 stycznia 2015 roku odbyły się zajęcia dla uczniów klas gimnazjalnych z naszej szkoły pt. „Pięć porcji warzyw i owoców ! O tym, jak włączyć je do jadłospisu”.
Na początku uczniowie zostali zapoznani z terminem : „ Co to jest porcja w przypadku warzyw i owoców?”. Następnie wywiązała się rozmowa na temat: „Twoja piramida żywieniowa”. Uczniowie podkreślali, że warzywa i owoce są tymi, które obok produktów zbożowych powinno spożywać się w jak największych ilościach. Ponadto omówiono ile posiłków dziennie należy spożywać. Uczniowie utrwalili sobie, że najlepiej jeść pięć mniejszych objętościowo posiłków i do każdego posiłku należy dodać warzywo lub owoc. W dalszej części uczniowie podzielili się między sobą informacją, jak najczęściej przygotowują warzywa do spożycia. Istotnym elementem zajęć było podawanie argumentów, które miały przekonać uczniów do spożywania owoców i warzyw. W dalszej kolejności uczniowie wypełnili ankietę żywieniową dotyczącą powyższego tematu. Zajęcia zostały podsumowane quizem żywieniowym oraz pracą plastyczną. Zadaniem uczniów było określenie na podstawie zdobytej wiedzy, czy są to zdania prawdziwe, czy fałszywe. Praca plastyczna polegała na kolorowaniu warzyw i owoców, które niezbędne są w naszej diecie.
Reasumując, uczniowie wiedzą, że różnorodna i zbilansowana dieta jest gwarancją zdrowia, pięknego wyglądu oraz sprawności fizycznej i umysłowej. Ponadto dostarcza głównych składników odżywczych, takich jak: białko, węglowodany i tłuszcze oraz składniki mineralne i witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach.
Na zakończenie uczniowie oświadczyli, że przez najbliższy tydzień będą spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie zgodnie z zasadami, które zostały przedstawione na lekcji. Na następnym spotkaniu uczniowie wypowiedzą się, czy to zadanie było dla nich łatwe, a jeżeli nie, to co sprawiło im najwięcej trudności. Jednak wszyscy mieli nadzieję, że powyższe przedsięwzięcie przerodzi się w dobry nawyk żywieniowy, który będą przekazywać swoim najbliższym.
Zajęcia przeprowadziły : pani Małgorzata Mielczarek i pani Wioletta Paruszewska.
Ankieta żywieniowa
W miesiącu listopadzie 2014 roku została przeprowadzona wśród uczniów gimnazjum ankieta żywieniowa, która zawierała osiem pytań zamkniętych. Pytania dotyczyły wiedzy na temat zdrowego odżywiania i spożywania w ciągu dnia pięciu posiłków na bazie warzyw i owoców.
Przeprowadzenie ankiety miało na celu weryfikacje wiedzy uczniów na tematy związane ze zdrowym stylem życia. Uczniowie do rozwiązania ankiety przystąpili ochoczo. Pytania zawarte w ankiecie nie sprawiły naszym gimnazjalistom wielkiego problemu. Potwierdziły to wyniki końcowe po analizie ankiety, które pokazały, że nasi uczniowie posiadają dużą wiedzę na tematy poruszone w ankiecie żywieniowej oraz potrafią zastosować ją w życiu codziennym
Ankietę przeprowadziły: Wioletta Paruszewska i Małgorzata Mielczarek.