Trzymaj formę

ROK SZKOLNY 2018/2019

Grota solna na wiosenną odporność

Dnia 9 maja 2019 roku grupa uczniów szkoły podstawowej uczestniczyła w wycieczce do groty solnej znajdującej się na krytej pływalni w Turku. Głównym celem wycieczki było zachęcenie dzieci do dbałości o własne zdrowie, wskazanie profilaktyki zapobiegania chorobom oraz poznanie właściwości leczniczych soli. Podgrzewana sól paruje uwalniając drogocenne dla zdrowia mikroelementy, a oddychanie takim zjonizowanym powietrzem odpręża i wspomaga leczenie takich chorób, jak: astmy, nieżytów górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok, niedoczynności tarczycy, łuszczycy i nerwicy Podczas pobytu w grocie dzieci wykonywały ćwiczenia gimnastyczne, oddechowe, relaksacyjne oraz wypoczywały na fotelach, obserwując kolorowe światła znajdujące się na solnych ścianach. Mogły poczuć się jak na plaży, zanurzając stopy w piasku i czerpiąc zdrowotne właściwości panującego tam mikroklimatu. Pobyt w grocie solnej był dla uczniów nowym, ciekawym doświadczeniem i wywołał w nich pozytywne emocje. Wyjście do groty solnej zorganizowały koordynatorki programu Trzymaj Formę, Izabela Walczak i Izabella Frątczak.
Organizatorki spotkania dziękują panu Krzysztofowi Kolendzie – dyrektorowi OSiR za udostępnienie obiektu i możliwość bezpłatnego skorzystania z groty solnej.
 

Jak nie marnować żywności

Dnia 7 maja 2019r. wychowankowie Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych wzięli udział w zajęciach pt.: „ Jak nie marnować żywności” w ramach programu „ Trzymaj Formę”. Celem warsztatów było uświadomienie uczniom, że marnowanie żywności wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.
Zajęcia poprzedzone zostały prezentacją multimedialną, która dotyczyła planowania przemyślanych zakupów i nie marnowania żywności. Uczniowie dowiedzieli się, co najczęściej wyrzucamy w gospodarstwach domowych, poznali przyczyny marnowania żywności i skalę tego problemu. Zdobyli też wiedzę o właściwym sposobie przechowywania produktów spożywczych oraz ekonomicznym dokonywaniu zakupów i przyrządzaniu posiłków (regularnie zapisywać, co wyrzucamy, przechowywać produkty we właściwy sposób, planować posiłki długofalowo, przygotowywać dania z tego, co nie zostało zjedzone, każdorazowo sporządzać listę zakupów, przygotowywać mniejsze porcje posiłków, nie przejadaj się – jeść zdrowe porcje, pilnować terminów przydatności produktów, nie wyrzucać bezmyślnie żywności, dzielić się jedzeniem).         
Po części teoretycznej wychowankowie przystąpili do zajęć praktycznych, podczas których wykonali sałatki z resztek produktów takie jak: sałatka z makaronu i pieczarek oraz z resztek zielonego ogórka i szynki. Degustacja zakończyła zajęcia, które odbyły się pod kierunkiem Małgorzaty Mielczarek, Dagmary Dróżdż, Izabeli Walczak oraz Izabelli Frątczak.

Zajęcia na siłowni

Dnia 26 lutego 2019r. klasy trzecie szkoły przysposabiającej do pracy z opiekunami: panią Izabellą Frątczak i panią Izabelą Walczak wybrały się na siłownię OSiR-u w Turku. Celem wyprawy było przede wszystkim rozwijanie zainteresowań sportem, aktywnym i zdrowym sposobem spędzania czasu wolnego oraz dobra zabawa. Podczas spotkania z trenerem, panem Marcinem Hartmanem uczniowie dowiedzieli się o dużym znaczeniu ruchu dla zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Przekonali się, iż aktywność ruchowa to wysiłek fizyczny umożliwiający wspaniałą zabawę, ale także ważny element zdrowego stylu życia. 
Bogaty wybór sprzętu, salka pełna rowerków spinningowych, bieżni to tylko jedne z wielu atrakcji przygotowanych przez trenera. Młodzież pod okiem pana Marcina miała możliwość skorzystania ze sprzętu sportowego oraz przyborów do ćwiczeń wzmacniających ciało. Chłopcy z ogromnym zaangażowaniem brali udział w przygotowanych specjalnie dla nich  ćwiczeniach wysiłkowych, dzięki którym mogli poczuć się jak prawdziwi strong-meni.  Dziewczynki uczestniczyły w grach i zabawach sportowych.
Na zakończenie wszyscy razem udali się na spacer po obiekcie zapoznając się z innymi atrakcjami sportowymi. Była to niezwykle udana wycieczka, którą uczniowie zapamiętają na długo. Wszyscy zmęczeni, ale z ogromnym bagażem pozytywnych wrażeń i emocji wrócili do szkoły. Dziękujemy bardzo panu Krzysztofowi Kolendzie – dyrektorowi OSiR za udostępnienie obiektu dla naszych wychowanków i możliwość bezpłatnego skorzystania z siłowni.
 

Zdrowe drugie śniadanie

W piątek 30 listopada 2018 roku w naszym Ośrodku w ramach programu „Trzymaj Formę” odbyły się zajęcia kulinarne z udziałem uczniów i rodziców. Celem zajęć było propagowanie zasad zdrowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem spożywania drugiego śniadania, jako podstawowego posiłku w ciągu dnia. Na początku zajęć uświadomiono wszystkim, iż ważne jest, by drugie śniadanie było pełnowartościowe, które dostarcza energii i zaspokaja głód do kolejnego posiłku. W dalszej części zajęć wszyscy przystąpili do wykonania smacznych, zdrowych i kolorowych kanapek. Na stole znajdował się chleb z domowego wypieku z mąki pełnoziarnistej, była wędlina, ser żółty, jak również warzywa takie jak: sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek i papryka. Podczas wykonywania kanapek panowała przyjazna atmosfera, wszyscy byli bardzo zaangażowani i wykazywali ciekawe pomysły w tworzeniu apetycznych kanapek. Na koniec zajęć odbyło się spożycie przygotowanego drugiego śniadania. Zajęcia przygotowały panie: Małgorzata Mielczarek, Dagmara Dróżdż, Izabela Walczak oraz Izabella Frątczak.

Zdrowe drugie śniadanie

Dnia 19 listopada 2018r. odbyło się spotkanie z panią dietetyk Anną Durkiewicz, która przeprowadziła zajęcia pod nazwą zdrowe drugie śniadanie. Celem spotkania było pokazanie uczniom oraz ich rodzicom jak powinno wyglądać i z jakich produktów składać się drugie śniadanie. Zajęcia rozpoczęły się od przedstawienia prezentacji multimedialnej przez panią dietetyk. Drugi posiłek jest często niedocenianym lub pomijanym elementem codziennej diety, chociaż jego spożywanie przynosi same korzyści. Dzięki dodaniu go do naszej diety unikniemy kilkugodzinnych przerw w jedzeniu, a także nie będziemy podjadać niezdrowych przekąsek i fast foodów.  Drugie śniadanie powinno zaspokajać około 15 procent codziennego zapotrzebowania na energię i zdrowe składniki, powinno się go spożywać około 3 godziny po pierwszym śniadaniu, a jego skład zależy od naszej wyobraźni i czasu. Podczas zajęć uczniowie wraz ze swoimi rodzicami wykonali kilka propozycji zdrowego drugiego śniadania. Były to między innymi: tortilla pełnoziarnista z serkiem szynką i warzywami, kanapki z chleba pełnoziarnistego z serem żółtym i warzywami, jogurt naturalny z suszonymi owocami i orzechami. Przygotowując posiłek należy także pamiętać, aby wybierać zdrowe i pełnowartościowe produkty.
Zajęcia przeprowadzone przez naszego gościa były bardzo ciekawe i wszyscy uczestnicy mieli okazję spróbować przygotowane przez siebie zdrowe śniadanie. Spotkanie zorganizowały i przeprowadziły koordynatorki programu „Trzymaj Formę” Izabela Walczak, Izabella Frątczak, Małgorzata Mielczarek i Dagmara Dróżdż.
 

ROK SZKOLNY 2017/2018

Podsumowanie programu „Trzymaj formę”

Dnia 24 maja 2018r. odbyło się spotkanie podsumowujące program „Trzymaj Formę”, w którym udział wzięły klasy Szkoły Przysposabiającej do Pracy i Gimnazjum. Głównym celem było uświadomienie młodzieży, jak ważne dla ich rozwoju jest zdrowe odżywianie oraz aktywny styl życia. Koordynatorki – Izabella Frątczak i Izabela Walczak jeszcze raz przypomniały cele, które zostały zrealizowane zgodnie z tegorocznym harmonogramem programu „Trzymaj Formę” pod hasłem „Aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i nawadnianie”. Po raz kolejny podkreśliły, że aktywność fizyczna wpływa, nie tylko na poprawę naszego zdrowia i kondycji, ale też pozytywnie oddziałuje na nasze dobre samopoczucie. Jeżeli do sportu dochodzi jeszcze prawidłowe odżywianie i spożywanie dużej ilości wody – to sukces gwarantowany.

Zamiast cukierka sportowa gierka.

24 maja 2018r zaprosiliśmy pana Tomasza Kozelana – rehabilitanta i trenera fitness, aby w praktyce pokazał i opowiedział w jaki sposób należy korzystać z różnych form sportu, a przy tym nie zapominać o dobrym odżywianiu.

 Po krótkiej rozgrzewce uczniowie przechodzili przez tor przeszkód, przygotowanym w taki sposób, aby aktywować do pracy różne partie ciała. Były to zawody, ale tym razem nie na czas, gdyż ważna tutaj była precyzja i skuteczność. Konkurencje, które należało zaliczyć to między innymi: przejście pod poprzeczką i przez tunel, kręcenie hula – hop, rzut piłką do celu i wiele innych. Po dużym wysiłku fizycznym, każdy zawodnik otrzymał butelkę wody, aby uzupełnić płyny w organizmie.  Zajęcia zorganizowały koordynatorki  programu „Trzymaj Formę”: Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

Wiem co jem

Dnia 26 kwietnia 2018 roku odbyło się spotkanie z dietetykiem, panią Anną Durkiewicz, która przeprowadziła zajęcia metodą warsztatową i zaprezentowała produkty jakie należy wybierać i jak czytywać etykiety. Pani Ania zwróciła uwagę na bardzo istotny fakt, że zakupów żywnościowych nie należy robić wtedy, gdy jesteśmy głodni, ponieważ wtedy kupujemy produkty, które dają szybko uczucie sytości, a nie, te które są nam potrzebne i zdrowe. Podkreśliła również, że badania naukowe dowodzą, że większość ludzi wiedzę na temat zdrowych produktów czerpie z reklam telewizyjnych, kolorowych czasopism, Internetu, a tylko nieliczni czytają informacje żywieniowe o produkcie zawarte na etykiecie, takie jak: zawartość tłuszczów, cukrów prostych, masa produktu, wartość energetyczna, czy data przydatności do spożycia. Wybierając produkty, należy zwracać szczególną uwagę na: jakość zdrowotną produktu, jego wartość odżywczą, termin przydatności do spożycia, a w przypadku żywności nieprzetworzonej na to, czy jest świeża i właściwe przechowywana.

Zajęcia przeprowadzone przez naszego gościa były bardzo ciekawe i wszyscy uczestnicy mieli okazję dokonać wyboru zdrowych produktów oraz ich spróbować.

Spotkanie zorganizowały pani Izabela Walczak i pani Izabella Frątczak.

Światowy Dzień Wody – wycieczka do oczyszczalni ścieków

 W Światowym Dniu Wody, który przypada co roku 22 marca, klasy szkoły przysposabiającej do pracy pod opieką pani Izabelli Frątczak oraz pani Izabeli Walczak udały się na wycieczkę do Oczyszczalni Ścieków w Turku. Głównymi jej celami było zapoznanie ze źródłami zanieczyszczenia wód, schematem działania oczyszczalni, zasadami ochrony środowiska naturalnego oraz kontrolą jakości wody produkowanej dla mieszkańców.

Zwiedzanie zaczęliśmy od obejrzenia pomieszczenia zajmującego się sterowaniem i kontrolowaniem pracy obiektów oczyszczalni oraz omówieniu poszczególnych procesów, które prowadzą do oczyszczenia ścieków. Następnie mistrz, pan Włodzimierz Krupa oprowadzał nas po obiekcie, gdzie uczniowie poznawali poszczególne etapy funkcjonowania oczyszczalni. Wszyscy z zaciekawieniem oglądali urządzenia: kolektory ściekowe, które oczyszczają ścieki z przedmiotów o dużych gabarytach, gęste kraty zajmujące się oczyszczeniem z przedmiotów mniejszych (tłuszcze, piasek), zbiornik retencyjny, komory fermentacyjne, reaktor z mieszadłami, osadnik wstępny i wtórny. W jednej ze stacji panował bardzo brzydki zapach, ale okazało się, że końcowy produkt, czyli osad wydalany na zewnątrz nie posiada zapachu i używa się go jako nawozu pod skwery i do użyźniania gleby. Uczniowie dowiedzieli się, że nasza oczyszczalnia ścieków jest oczyszczalnią mechaniczno – biologiczną ze wspomaganiem chemicznym (środki chemiczne PIX, PAX), a oczyszczona z wszelkich zanieczyszczeń woda wraca do obiegu.

Kolejnym etapem zwiedzania było laboratorium, prowadzone pod kierunkiem pani Małgorzaty Wielogórskiej, która zapoznała nas z wykonywaniem zadań związanych z wewnętrzną kontrolą jakości wody produkowanej dla mieszkańców Turku oraz badaniem ścieków odprowadzanych do środowiska.

Dzięki tej wycieczce uzmysłowiliśmy sobie, jak bardzo ludzie zanieczyszczają wodę i ile pracy należy włożyć w jej oczyszczanie i uzdatnianie.

Po powrocie do szkoły uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną pt. „22 marzec – Światowy Dzień Wody”, która pozwoliła na przemyślenia, w jaki sposób można wpłynąć na zasoby wody pitnej poprzez swoje codzienne zachowania. Ponadto wszyscy uświadomili sobie, jak dużą rolę odgrywa woda i jak wielkie zagrożenie niesie ze sobą spadek jej zasobów.

Wiem co jem!

Dnia 6 lutego 2018 roku w naszej szkole odbyło się „wielkie gotowanie” pod kierunkiem pani Arlety Jakubowskiej – menedżerki i szefowej baru mlecznego „Powrócisz Tu” oraz naszych profesjonalnych pań kucharek. Zaplanowane na ten dzień dania obiadowe to: krem brokułowy ze szpinakiem i serkiem mascarpone, zupa z soczewicy, makaron razowy z kurczakiem i szpinakiem oraz jarskie risotto.

W warsztatach kulinarnych brali udział uczniowie klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy wraz z koordynatorkami, panią Izabellą Frątczak i panią Izabelą Walczak. Celem warsztatów było przede wszystkim wyrobienie u młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych i higienicznych oraz utwierdzenie w przekonaniu, że zdrowo i kolorowo znaczy również smacznie. Wszystkie potrawy sporządzone zostały z produktów zdrowych i przy użyciu naturalnych przypraw. Okazało się również, że ich przygotowanie nie jest wcale skomplikowane. Przyszedł wreszcie czas na degustację potraw, której dokonali uczniowie i pracownicy naszej szkoły, kosztując wszystko z ogromnym smakiem. Przygotowane dania smakowały również wychowankom bursy szkolnej i grup wychowawczych Ośrodka..  

Warsztaty pozwoliły nam docenić wartość zdrowego odżywiania i odkryć radość z gotowania. Zainspirowało nas wiele przepisów, które bez większego trudu i dużych nakładów finansowych możemy przygotować w naszych domach, aby cieszyć się zdrowiem i smakiem na talerzu. Serdecznie dziękujemy pani Arlecie Jakubowskiej za poświęcony czas i mamy nadzieję na dalszą  współpracę.

Zdrowy talerz nastolatka

Jednym z działań programu „Trzymaj Formę” był konkurs na temat prawidłowego odżywiania pod hasłem „Zdrowy talerz nastolatka”. Prace należało wykonać techniką 3D.

Spotkanie rozstrzygające konkurs odbyło się 18 stycznia 2018 roku i uczestniczyli w nim uczniowie klas szkoły przysposabiającej do pracy. Tematyka wykonanych prac była zgodna z przewodnią myślą konkursu, a prace wyróżniały się dużą pomysłowością, kreatywnością i trudno było odróżnić świeże, naturalne produkty od tych wykonanych przez uczniów. Na szczególną uwagę zasługiwał makaron razowy wykonany z szarego sznurka, a odpowiednio pokolorowany sprawiał wrażenie autentycznego. Aż chciało się zjeść!

Podczas spotkania toczyła się dyskusja o produktach, które zostały wykorzystane do prezentacji. W ramach przypomnienia omówiono również piramidę zdrowia. Okazało się, że uczniowie posiadają dużą wiedzę na temat zdrowego odżywiania i chętnie się nią dzielą z rówieśnikami, a wielu z nich wykorzystuje zdobyte informacje w codziennym życiu. Koordynatorki programu Izabella Frątczak i Izabela Walczak były zadowolone z efektów swojej pracy, gdyż założony cel jakim było kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, został osiągnięty.

Na koniec odbyła się degustacja owoców i warzyw. Wszyscy z wielkim apetytem zajadali „witaminki”, prosząc o więcej. Zajęcia dały uczniom możliwość poszerzenia i utrwalenia wiedzy na temat zdrowego odżywiania nastolatka ze szczególnym uwzględnieniem warzyw i owoców w diecie.

 

ROK SZKOLNY 2016/2017

Podsumowanie programu „Trzymaj formę”

30 maja 2017 roku w święto Światowego Dnia Soku odbyło się spotkanie podsumowujące program „Trzymaj Formę”, w który udział wzięły klasy Szkoły Przysposabiającej do Pracy i Gimnazjum. Głównym celem kolejnego działania było dostarczenie wiedzy na temat walorów picia soków. Na początku zajęć uświadomiono uczniom, że świeże soki z warzyw i owoców dostarczają łatwo przyswajalnych minerałów, witamin, enzymów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białek i wiele innych związków. Odpowiednio wyciśnięte, stanowią najlepszy żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi, dlatego warto po nie sięgać. Koordynatorki programu „Trzymaj Formę”przygotowały zdrowe soki z warzyw i owoców, które bardzo smakowały uczniom. Podczas spotkania zostały także przedstawione zadania programu „Trzymaj Formę” zrealizowane w roku szkolnym 2016/2017, którego hasło  brzmiało: „Zdrowe odżywianie i ruch to nasz druh”. Podsumowując, wszystkie działania zawarte w programie wpłynęły na poprawę sposobu żywienia oraz zwiększenia aktywności fizycznej wśród uczniów i ich rodziców. Osobami odpowiedzialnymi za przygotowanie spotkania podsumowującego program były Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

Zajęcia na siłowni plenerowej

W dniu 18 maja 2017 roku uczniowie klas szkoły przysposabiającej do pracy i gimnazjum ćwiczyli na odkrytej siłowni, pod okiem wykwalifikowanego instruktora siłowni Euforia Tomasza Kozelana. Zajęcia sportowe rozpoczęły się krótką rozgrzewką, następnie każdy z uczestników mógł sprawdzić, jak działa dane urządzenie oraz jakie partie mięśniowe można na nim ćwiczyć. Nasi uczniowie wykazali się niezwykle dużą aktywnością i sprawnością fizyczną, a ćwiczenia z użyciem prezentowanego sprzętu tj: wahadło, wioślarz, orbitrek cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Siłownia plenerowa to miejsce, gdzie można za darmo skorzystać ze sprzętu sportowego. Treningi na świeżym powietrzu doskonale wpływają na poprawę krążenia krwi, efektywne spalenie tkanki tłuszczowej, koordynację ruchową oraz kondycję fizyczną. Wykonując ćwiczenia zgodnie z instrukcją poszczególnych maszyn, można wzmocnić mięśnie całego ciała i dotlenić organizm. Sprzęty, które wchodzą w skład siłowni, najczęściej dostosowane są zarówno do potrzeb dzieci, dorosłych i seniorów oraz osób początkujących i zaawansowanych sportowców. Ułatwieniem dla osób początkujących są instrukcje opisujące prawidłowy sposób korzystania ze sprzętu.

Serdecznie dziękujemy panu Tomaszowi Kozelanowi za przeprowadzenie zajęć dla naszych wychowanków, a wszystkich namawiamy, aby znaleźli chociaż 10 minut dziennie, by poćwiczyć na siłowni w otoczeniu zieleni i pięknego krajobrazu. Wyjście na siłownię plenerową zorganizowały koordynatorki programu „Trzymaj Formę” – Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

Zdrowo, szybko i niedrogo

W ramach realizacji programu „Trzymaj formę” przystąpiono do wykonania zadania pod hasłem: „Zdrowo, szybko i niedrogo”, którego celem było przygotowanie całodziennego jadłospisu. Należało wykonać go, wykorzystując wiedze przekazaną przez panią Arletę Jasińską podczas wycieczki do baru mlecznego „Powrócisz Tu”. Udział w tym działaniu wzięli uczniowie klas Szkoły Podstawowej, Gimnazjum oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy, którzy wykonali prace zróżnicowaną techniką plastyczną i w ciekawej formie graficznej. Wszystkie prace cechowało oryginalne ujęcie tematu i zostały wyeksponowane na tablicy szkolnej, a podczas spotkania podsumowującego koordynatorki programu omówiły i przeanalizowały wykonane jadłospisy. Okazało się, że nasi wychowankowie mają dużą świadomość zdrowego i racjonalnego odżywiania się, a zdobytą wiedzę i umiejętności będą stosować w swoim życiu.

Spotkanie przygotowały i zorganizowały koordynatorki programu „Trzymaj Formę” Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

Zdrowo, szybko i niedrogo

 W dniu 15 marca 2017 roku uczniowie klasy III „j” i III „g” Szkoły Przysposabiającej do Pracy wraz z opiekunami: panią Izabellą Frątczak i Izabelą Walczak wybrali się do „Baru Mlecznego – Powrócisz Tu”w Turku, przy ulicy Kościuszki, celem zapoznania się z ofertą oraz sposobem przygotowania posiłków.

Bary mleczne w Polsce od ponad stu lat są miejscem, w których można zjeść ciepły, tani, zdrowy posiłek i spotkać osoby z różnych grup społecznych. To nasza tradycja, którą tutaj się pielęgnuje.

Uczniowie mieli możliwość obejrzenia nie tylko części konsumpcyjnej lokalu, ale również zaplecze kuchenne oraz urządzenia ułatwiające obróbkę termiczną warzyw. Mogli również stanąć za bufetem i poczuć się jak pracownicy obsługi. Do przygotowywania posiłków w barze używa się tylko zdrowych, naturalnych, nieprzetworzonych składników, a jadłospis układany jest również dla osób, które nie używają w swojej diecie mięsa. Sam wystrój lokalu świadczy o tym, że duże znaczenie przywiązuje się do natury i ekologii.Ściany zdobią czarno-białe zdjęcia z lat siedemdziesiątych przywołujące historię tego miejsca, szklane stoły osadzone na paletach, żyrandole z metalowych wiader i półki z drewnianych skrzynek to nowoczesny design wykonany z eko-materiałów. Wszystko to sprawia, że panuje tam miła i ciepła atmosfera.Dzięki wizycie w barze mlecznym uczniowie poznali miejsce, w którym można smacznie i niedrogo zjeść posiłki przygotowywane tylko z naturalnych produktów, dowiedzieli się również, że odpowiednia dieta pozytywnie wpływa na cały organizm i nasze zdrowie, a warzywa i owoce należy spożywać od najmłodszych lat.

Wiedza, którą przekazała nam pani Arleta Jasińska – menadżerka baru,wynika z jej dużej świadomości na temat zdrowego odżywiania.

Uczestnicy spotkania podziękowali za udzielenie cennych wskazówek dotyczących prawidłowego odżywiania się oraz za możliwość skosztowania jednej z potraw, która znajduje się w menu. Uczniowie zaprosili panią Arletę na kolejne spotkanie, tym razem w naszej szkole – zaproszenie zostało przyjęte. Mamy nadzieję, że podczas tego spotkania pani Arleta podzieli się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem na temat prawidłowego odżywiania.

 Zimowe zabawy na śniegu

 W dniu 25 stycznia 2017 roku uczniowie klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy naszego Ośrodka uczestniczyli w zajęciach integracyjnych w Ranczo Dwa Edeny u pani Danuty Janiak, których celem było aktywne spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu.

Na początku spotkania właścicielka oprowadziła uczniów po swojej posiadłości. To urokliwie położone miejsce, z dala od miasta i hałasu samochodów zamieszkują różnej maści konie: fryzyjskiej, wielkopolskiej i koń polski oraz psy: labrador i golden retriver. Dużą atrakcją dla uczestników spotkania były przejażdżki konne oraz zabawy z przyjaznymi psami.  Następnie uczniowie wzięli udział we wspólnych zabawach takich jak: przeciąganie liny, rzuty śnieżkami do celu, biegu na rakietach śnieżnych, podczas których wykazali się dużą sprawnością fizyczną. Po skończonej zabawie wszyscy z wielkim apetytem zajadali upieczone w ognisku kiełbaski. Serdecznie dziękujemy pani Danucie Janiak za udostępnienie swojego Ranczo, pomoc w przeprowadzeniu zajęć oraz miłą i serdeczną atmosferę. Zajęcia te pokazały, że zimą też można aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu i poobcować ze zwierzętami.

Spotkanie zorganizowały koordynatorki programu „Trzymaj Formę” – Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

„Gluten jemy, więc puchniemy”

 W ramach programu „Trzymaj Formę” 18 listopada 2016 roku odbyło się spotkanie pod hasłem: „Gluten jemy, więc puchniemy”, w którym uczestniczyli uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Celem zajęć było przekazanie informacji na temat szkodliwości spożywania nadmiernej ilości glutenu.

W pierwszej części uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną, podczas której koordynatorki programu omówiły występowanie i zawartość glutenu w różnego rodzaju zbożach, przybliżyły młodzieży zagrożenia chorobowe wynikające z nietolerancji glutenu, wskazały objawy celiakii i sposoby postępowania w przypadku zdiagnozowania tej choroby. Ponadto uczniowie poznali produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej.

W drugiej części odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie wykonali sałatkę ryżową  z wykorzystaniem zdrowych produktów: kukurydzy, groszku, ogórka konserwowego, jajka, szynki bez konserwantów oraz jogurtu naturalnego.

Zajęcia dostarczyły wiedzy, dzięki której uczniowie będą mogli dokonywać celowych wyborów zastosowania w swojej diecie produktów o niskiej zawartości glutenu i pokazały, że spożywanie glutenu jest niezdrowe tylko dla osób uczulonych na tą substancję.

Na zakończenie uczniowie z wielkim apetytem zjedli przygotowaną sałatkę.

Spotkanie zorganizowały i przeprowadziły koordynatorki programu „Trzymaj Formę” Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

ROK SZKOLNY 2015/2016

 Kącik plakatowy „Trzymaj Formę”

W dniu 1 czerwca 2016r. odbyło się spotkanie podsumowujące program „Trzymaj Formę”. W spotkaniu uczestniczyły klasy Szkoły Przysposabiającej do Pracy i Gimnazjum. Uczniowie wraz ze swoimi wychowawcami wykonali plakaty promujące hasło „Trzymaj Formę”. Wykonane prace prezentowały wysoki poziom artystyczny, zgodny z tematyką programu. Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością wykorzystując różne techniki plastyczne. Plakaty zostały wystawione na tablicy w świetlicy szkolnej, w czasie trwania zakończenia programu. Podczas spotkania została omówiona realizacja wszystkich zadań zaplanowanych w harmonogramie programu „Trzymaj Formę” na rok 2015/2016, którego tegoroczne hasło  brzmiało: „Żyjmy zdrowo na sportowo”. Wszystkie działania programu zostały zrealizowane, co przyczyniło się do poprawy sposobu żywienia oraz zwiększenia aktywności fizycznej wśród uczniów i ich rodziców. Osobami odpowiedzialnymi za przygotowanie zakończenia programu były Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

Zajęcia na siłowni

 W dniu 22 kwietnia 2016 roku uczniowie klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy i Gimnazjum odwiedzili siłownię Euforia prowadzoną przez Tomasza Kozelana, który oprowadził ich po obiekcie oraz pokazał i omówił obsługę sprzętu: rowerków, bieżni, orbitreków, atlasów do ćwiczeń. Ponadto wskazał na pozytywne zalety ćwiczeń na siłowni, takie jak: efektywne spalanie tkanki tłuszczowej, zgrabna sylwetka, dobra kondycja, zdrowy wygląd i wzmocnione mięśnie całego ciała. Zajęcia sportowe rozpoczęły się krótką rozgrzewką, po której każdy z uczestników mógł sprawdzić jak działa dane urządzenie oraz jakie partie mięśniowe można na nim ćwiczyć. Uczniowie wykazali się niezwykle dużą aktywnością i sprawnością fizyczną, a ćwiczenia z użyciem prezentowanego sprzętu cieszyły się dużym zainteresowaniem.Serdecznie dziękujemy Panu Tomaszowi Kozelanowi za udostępnienie siłowni i przeprowadzenie zajęć dla naszych wychowanków. Wyjście na siłownię zorganizowały koordynatorki programu „Trzymaj Formę” – Izabella Frątczak i Izabela Walczak.

 

 

W zdrowym ciele zdrowy duch

Kolejnym działaniem w ramach programu „Trzymaj formę” było spotkanie pod hasłem „W zdrowym ciele, zdrowy duch”, które odbyło się w dniu 18 lutego 2016r.
Uczniowie klas Gimnazjum i Szkoły Przysposabiającej do Pracy podzieleni na dwie grupy mieli okazję dokonać pomiarów: ciśnienia krwi, temperatury oraz wzrostu i wagi ciała. Na podstawie tych pomiarów każdy mógł obliczyć – w specjalnie przygotowanym programie – wskaźnik BMI. Pomiar kwalifikował każdą osobę do odpowiedniego przedziału: norma, otyłość i niedowaga. Okazało się, że większość uczniów naszej szkoły znajduje się w normie wskaźnika BMI, tylko kilka osób powinno postarać się zmienić nawyki żywieniowe oraz zadbać o kondycję fizyczną. Pomiary ciśnienia tętniczego krwi uczestników okazały się prawidłowe, choć u trzech osób zanotowano podwyższone ciśnienie krwi. Na szczęście był to tylko efekt chwilowego stresu.
Podjęte działania spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony uczniów jak i nauczycieli, ale przede wszystkim uświadomiły konieczność kontrolowania swojego stanu zdrowia. Spotkanie przygotowały i przeprowadziły koordynatorki programu „Trzymaj Formę” Izabella Frątczak i Izabela Walczak oraz pielęgniarka szkolna Teresa Jacaszek.

Lubimy żółte, czerwone, zielone – zajęcia sportowe.

  Dnia 15 stycznia 2016 roku odbyły się zawody sportowe pod hasłem: „Lubimy żółte, czerwone, zielone” dla uczniów klas Zespołów Edukacyjno – Terapeutycznych z udziałem ich rodziców.
 Uczestnicy turnieju zostali podzieleni na grupy i przyporządkowani do kolorowych drużyn. Rywalizacja odbyła się w następujących konkurencjach: kręcenie hula-hop, rzut woreczkiem do celu, kozłowanie piłki, bieg z przeszkodami oraz bieg po kolorowych kamykach. Obie drużyny okazały się bardzo silne, ale najważniejsza była radość i wspólna zabawa rodziców ze swoimi pociechami. Wszyscy uczestnicy turnieju zostali nagrodzeni przepysznymi jabłkami.
Przeprowadzone działania kolejny raz pokazały, że na aktywność fizyczną zawsze jest czas, a turniej rodzinny sprawia wiele frajdy. Zajęcia przeprowadziła i przygotowała koordynatorka programu „Trzymaj formę”- Izabella Frątczak.

 Fast Food – jemy, więc tyjemy.

„Fast food jemy, więc tyjemy”- pod takim hasłem, w dniu 20 listopada 2015 roku odbyły się zajęcia na temat szkodliwości jedzenia fast foodów, w których wzięli udział uczniowie klas szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły przysposabiającej do pracy.Na początku spotkania uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną, w której omówione zostały wszystkie produkty zaliczane do fast foodów oraz film na temat dziesięciu zasad zdrowego odżywiania. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, jakie zagrożenia dla zdrowia może przynieść częsta konsumpcja „śmieciowego” jedzenia oraz jak ważne jest przestrzeganie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Prowadząca spotkanie uświadomiła wszystkim, że fast food nie musi być niezdrowy, jeśli sporządzimy go sami i użyjemy do tego dobrej jakości produktów.
Po obejrzeniu filmu i prezentacji uczniowie przygotowali zdrowe hamburgery na bazie dużej ilości warzyw, zdrowej razowej bułki i drobiowego kotleta, które następnie skosztowali z dużym apetytem. Organizatorem spotkania była koordynatorka programu ,,Trzymaj formę” Izabella Frątczak.

cccc

ROK SZKOLNY 2014/2015

Podsumowanie działań programu „Trzymaj Formę”

W czerwcu 2015 r.  odbyło się podsumowanie działań realizowanych w ramach programu „Trzymaj Formę”. Koordynatorki programu Izabella Frątczak i Anna Frątczak przygotowały zdrowe soki i  przekąski.

Podsumowanie odbyło się na korytarzu szkolnym podczas dużej przerwy, gdzie uczniowie z wielkim apetytem zajadali przygotowane smakołyki. W tym roku przesłaniem programu było hasło „Żyjmy zdrowo, bądźmy aktywni”.

Wszystkie zadania programu zostały zrealizowane i przyczyniły się do poprawy sposobu żywienia oraz zwiększenia aktywności fizycznej wśród uczniów.

Prezentacja multimedialna

„ Zdrowe nawyki w mojej rodzinie oraz wpływ aktywności ruchowej na zdrowie i rozwój dzieci i młodzieży”

Kolejnym działaniem programu „Trzymaj Formę” było przedstawienie prezentacji multimedialnej rodzicom naszych wychowanków w miesiącu kwietniu. Głównym celem spotkania było kształtowanie zachowań ukierunkowanych na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie oraz pogłębianie wiedzy z zakresu aktywności fizycznej. Podczas prezentacji omówiono wpływ niebezpiecznych czynników jakie niesie ze sobą zła dieta i brak ruchu, przez co jesteśmy otyli.Otyłość jest najczęstszą, obecnie występującą chorobą cywilizacyjną. Co drugi Polak ma nadwagę, a co piąty zmaga się już z otyłością. Podsumowując, do powstawania otyłości przyczynia się brak aktywności fizycznej, wysokokaloryczna dieta, genetyczne czynniki oraz przekarmianie w dzieciństwie.
Rodzice uczniów bardzo chętnie uczestniczyli w prezentowanym spotkaniu, dzięki czemu zwiększyli swoją dotychczasową wiedzę. Spotkanie zorganizowała i przeprowadziła Izabella Frątczak i Anna Frątczak.

Pokaz warzywno-owocowych nakryć głowy

Podsumowaniem działań „Żyj zdrowo na sportowo” był udział uczniów w prezentacji specjalnych nakryć głowy z rysunkami warzyw i owoców oraz pogadance na temat roli warzyw i owoców w codziennej diecie. Celem zajęć było przekazanie uczniom podstawowych wiadomości na temat wartości odżywczych poszczególnych warzyw i owoców oraz ich dobrym wpływie na zdrowie.

Wychowankowie wykazali się dużą pomysłowością i oryginalnością w przygotowaniu  nakryć głowy. Spotkanie zakończyło się podsumowaniem zdobytej wiedzy, uczniowie otrzymali ulotki tematyczne.

Wystawa literatury na temat „Zdrowy styl życia”

Wychowankowie uczestniczyli w zajęciach zachęcających do czytania wiadomości związanych ze zdrowym stylem życia. Uczniowie obejrzeli ekspozycję książek i ulotek dotyczących zdrowia. Zapoznali się też z informacjami umieszczonymi na tablicy szkolnej  pt. „Dekalog zdrowego stylu życia”. Wystawę obejrzeli także rodzice uczniów.

Przeprowadzone zajęcia spotkały się z ogromnym entuzjazmem i zainteresowaniem ze strony młodzieży szkolnej.

Turniej sportowy z użyciem warzyw i owoców

Uczniowie klas brali udział w zawodach sportowych i zręcznościowych z wykorzystaniem warzyw i owoców. Na sali gimnastycznej uczniowie zostali podzieleni na grupy i uczestniczyli w następujących konkurencjach: rzut ziemniakiem i liściem kapusty do obręczy, sztafeta ogórkowa, bieg z marchewką, bieg z jabłkiem, segregacja owoców i warzyw.

Uczniowie z dużym zaangażowaniem uczestniczyli w turnieju i zadawali interesujące pytania. Zwycięzcy zostali nagrodzeni zdrowymi sokami i owocami.

Podjęte działania  kolejny raz pokazały, że zawsze jest czas, aby zacząć się ruszać i zdrowo odżywiać.

Pogadanka połączoną z prezentacją multimedialną na temat „Zdrowy styl życia”

Celem spotkania było kształtowanie zachowań ukierunkowanych na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie oraz pogłębianie wiedzy z zakresu aktywności fizycznej. Uczniom wyjaśniono, dlaczego warto prowadzić zdrowy styl życia, aktywny i wolny od używek. Uczestnicy spotkania wykorzystując zdobytą wiedzę wykonali tematyczne prace plastyczne, które zostały wyeksponowane na tablicy szkolnej.

Dzięki tym zajęciom uczniowie zwiększyli dotychczasową wiedzę.